Foto: Artis Veigurs
Senāk Buldurus sauca par Bilderliņiem. Vietvārds "Bilderliņi" cēlies no Lielupes pārcēlāja Jāņa Bildringa (Büldring) vārda, kuram Livonijas ordeņa mestrs Valters fon Pletenbergs 1495. gadā nodeva lēnī šo apvidu un plostu, bet 1516. gadā – arī krogu ceļotāju izmitināšanai. Senāko Bulduru muižas daļu starp dzelzceļu un Lielupi sauc par Vecbulduriem. Vecbulduru vasarnīcu rajons Lielupes krastā ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības piemineklis. Rajonam raksturīgs neregulārs, vietām pat haotisks ielu tīkls, kas veidojās senā zvejnieku ciema ceļu un taku vietās.

Neliels ieskats Vecbulduru rajonā:

Vienības prospekts 32

Vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis. Ēka celta 19. gadsimta beigās un ir mākslīga pildrežģa būves paraugs. 1977. gadā ēkā ierīkoja tajā laikā populāro jauniešu kafejnīcu "Ave sol!", kur notika tematiski vakari un izstādes. Pildrežģa konstrukcija ir būvveids, kad sienu koka karkasu aizpilda ar ķieģeļu mūrējumu, māla kleķi vai citu materiālu. Koka konstrukciju režģis ir redzams ēkas ārpusē, kas tai piešķir vizuālu izteiksmību.

Rēzeknes pulka iela 9

Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Ēka būvēta 1915. gadā. Viena no izteiksmīgākajām jūgendstila ēkām Jūrmalā, kuru spilgti raksturo gleznieciska asimetrija, dažādo materiālu lietojums un kokgriezuma dekorējumi ar augu motīviem un fantāzijas radītiem tēliem.

Muižas iela 6

Ēka būvēta 1920. gadā un ir pilsētbūvniecības koka arhitektūras piemineklis, kas iemieso Jūrmalas koka arhitektūras labāko tradīciju esenci. Nams lielākoties izmantots izglītības un kultūras vajadzībām. Līdz 20. gadsimta 70. gadiem te atradās pilsētas pamatskola. Pašlaik šeit darbojas Bulduru Izstāžu nams (iepriekš – Jūrmalas Mākslinieku nams), rīkojot dažādas izstādes un skatītājus iesaistošas mākslas akcijas.

Visu pastaiga maršruta karti ar 27 apskates vietām iespējams lejupielādēt PDF formātā, izprintēt mājās vai aplūkot savā viedierīcē – https://ieej.lv/I3QFM

To var ērti atvērt arī "Google Maps" aplikācijā – https://ieej.lv/HyAJn

Visu pastaigu maršrutu apraksti un kartes pieejamas visitjurmala.lv mājaslapā, sadaļā "Apskates vietas" – https://www.visitjurmala.lv/lv/redzi-un-dari/apskates-vietas/marsrut/

Katrā maršrutā ir norādīts pastaigas garums kilometros un ilgums stundās, kā arī ceļa seguma veidi.

Izstaigājot vēsturiskos koka arhitektūras maršrutus, Jūrmalas pilsēta aicina klausīties īpaši radītu 100 dziesmu izlasi "Jūrmala – no saullēkta līdz saulrietam". Šī 6 stundu un 29 minūšu ilgā izlase, kas radīta sadarbībā ar Latvijā pazīstamo dīdžeju Tomu Grēviņu, radīs vieglu un patīkamu noskaņu jūsu pavadītajai dienai Jūrmalā. Tā ir ērti pieejama mūzikas straumēšanas vietnē "Spotify".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!