Foto: Publicitātes foto
Tukums rožu pilsētas slavu bija iemantojis jau sen. Tukumā jau pirms 70-80 gadiem darbojušās vairākas dārzniecības. Pēc Otrā pasaules kara uz to bāzes izveidota Tukuma paraugdārzniecība, kuras prasme un meistarība ne tikai rožu, bet arī citu ziedu audzēšanā un jaunu šķirņu selekcionēšanā bijusi tālu pazīstama.

Šodien rožu pilsētas slavu Tukums iemanto ar te svinētajiem Rožu svētkiem. Par tā simbolu jau kļuvis lielais rožu vainags, kura veidošanā var piedalīties ikviens svētku apmeklētājs. Rožu svētku patronese Tukumā jau vairākus gadus ir dzejniece Māra Zālīte. Tā kā svētki tiks svinēti Vislatvijas festivāla "Latvijas goda aplis" ietvaros, tad šogad svētku goda saimniece ir floriste Anita Stikāne, pateicoties kurai 2008. gadā aizsākās Rožu svētku svinēšanas tradīcija Tukumā, bet īpašie – goda viesi – rožu audzētāji Eva un Arvis Bumbieri, kuru uzņēmums "ArB Agro" ir ne vien lielākais rožu audzētājs Latvijā, bet arī ikgadējs svētku atbalstītājs.

2018. gada svētku moto, svinot Latvijas simtgadi, ir "Sapnis par rozi Latvijai". Kādi būs lielākie notikumi svētku laikā. Vai kuru dienu labāk doties uz svētkiem? Te nu būs mazliet ieskats svētkos.

Piektdien, 13. jūlijā, – sapņi satiekas Tukumā

Visu dienu apmeklētājiem būs atvērts rožu kolekcijas dārzs "Rozītes" Sēmes pagastā, kur vakara noslēgumā svētkus ieskandinās seno deju grupa "Calendula" un Raimonds Tiguls. Pūrē satiksies Rožu kāzu pāri, savukārt Durbes pilī kā uvertīra būs baudāms klasiskās mūzikas koncerts "Baltijas vokālās pērles" ar Kristiāna Krievāna un draugu – Kadri-Liis Kukk (Igaunija), Rasa Dzimidaitė (Lietuva) un Jamie Loftus (Lielbritānija) uzstāšanos.

Tukuma pilsētas centrā svētku atklāšanai par godu iesākumā būs skatāma īpaši veidota leļļu izrāde "Rozes smaržos vienmēr", bet svētku atklāšanas koncertā uzstāsies Tukuma "zelta talanti", starp kuriem būs gan Samanta Tīna, gan Rihards Saule ar grupu "Rollmans Band", gan labākie dejotāji no DA "Daiļrade", "Demo" un "Luste", bet pašā vakarā balli spēlēs "Zvaigžņu lietus".

Sestdien, 14. jūlijā, – roze uzzied Latvijai

Pilsētas centrā – Brīvības laukumā atkal tiks veidots lielākais dzīvo rožu vainags. Pils ielā veidoti floristu konkursu darbi – arku dekori "Vārti uz sapņiem", bet Tukuma pilsētas kultūras namā būs skatāma lielā izstāde "Mana roze Latvijai" un skaistākās rozes no rožu dārza "Rozītes". Tukuma pilsētas vēstures muzejā "Pils tornis" atkal būs skatāma jauna izstāde. Šoreiz par tukumniekiem un viņu draugiem. Pilsētas centrā atkal būs Rožu tirgus un Smukumlietu tirdziņš, Harmonijas iela atkal pārtaps par Mākslinieku ielu, kur būs iepazīstams "Skaistuma un mākslas labirints".

Brīvības laukumā atradīsies romantiskā skatuve, kur skanēs lirisks un sapņainas dziesmas, veltītas vasarai, rozei un Latvijai. Starp tiem, kas dziedās un spēlēs, būs Santa Kasparsone un Ēriks Gruzniņš, Mārtiņš Ruskis, dziedošā Vītolu ģimene, Rikardions un Kristīne Šomase, Juris Hiršs un Ainars Mielavs. Būs reportāžas no lielā rožu vainaga veidošanas. Pirmo un pēdējo ziedu vainagā ievietos gan svētku patronese Māra Zālīte, gan goda saimniece Anita Stikāne. Vainaga veidošanas noslēgumā, kā ierasts, vissirsnīgākais mirklis – rožu ziedlapiņu salūts. Bet vakarā lielo balli romantiķiem spēlēs grupa "Credo".

Pauzera pļavās valdīs Rožu piknika festivāla gaisotne ar labāko Latvijas mūziķu uzstāšanos. Uz lielās skatuves spēlēs grupa "Dakota", "Colt" un Aija Andrejeva, Atis Ieviņš, Harijs Zariņš, Ivo Fomins, kā arī "Musiqq", Intars Busulis un "Abonementa orķestris". Elpu aizraujošus pārsteigumus skatītājiem sola Latvijas Olimpiskais centrs ar Latvijas labākajiem akrobātiem un parkūristiem un ielu teātra trupa "Spark Drummers" no Lielbritānijas ar bungu un gaismu šovu.

Neizpaliks tradicionālā fotoorientēšanās pilsētā, bet vakarpusē atkal īpašās gaismās skatāmas būs pilsētas baznīcas, aicinot nelielā ceļojumā "Gaismas roze naksnīgajā Tukumā pirms 100 gadiem".

Rožu kolekcijas dārzs "Rozītes" Sēmes pagastā sestdien būs atvērts visu dienu ģimenēm ar bērniem. Te būs gan koncerti, kuros dzied bērni, gan radošās darbnīcas, kurās darboties bērniem.

Svētdien, 15. jūlijā, – rozes sapnis izsapņots

Pilsētā rīts sāksies tradicionāli: aktīvajiem ar velobraucienu "Ar rozi pa Tukumu", bet mierīgajiem ar svētku dievkalpojumu. Pilsētas centrā visu dienu programma bērniem un romantiķiem – koncerti un brīvdabas kino. Ar bērniem ņemsies un kopīgi darbosies Olga Rajecka. Laikmetīgās dejas žanrā "nezināmo rozes stāstu" stāstīs dejas izrāde "Fatabula" ar Rūdolfa Gediņa, Jāņa Putniņa un Ivara Broniča piedalīšanos.

Pēcpusdienā tiem, kurus aizrauj motoru rūkoņa, rozes ziedu uz asfalta mēģinās zīmēt motociklisti. Ar īpašu "Harley Davidson Stunt Show" frīstaila pasākumu pilsētā viesosies pasaules čempions Jānis Rozītis ar draugiem. Savukārt Tukuma pilsētas parkā atradīsies "Rozes zieda šūpulis". Te būs iespējams piedalīties antigravitātes nodarbībās gan lieliem, gan maziem.

Rožu dārzs "Rozītes" aicinās arī svētdien rast iedvesmu un prieku dārzā, kur tradicionāli atkal koncertēs radošā apvienība "Tev tuvumā" kopā ar Aiju Andrejevu, Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu, Arturu Skrastiņu un Martu Kristiānu Kalniņu, bet viesus dienas garumā priecēs mākslinieki Inga Brīniņa, Jānis Anmanis un citi. Savukārt Tukumā svētku noslēgumā koncertēs Andris Ērglis Tukuma luterāņu baznīcā ar koncertu "Baltā sirds dziesma" un Arvīds Berķis ar savu akustisko programmu Brīvības laukumā.

Tā, svinot trīs dienu svētkus, rozes sapnis būs izsapņots. Lielais rožu vainags šogad būs veidots ar īpašu zīmējumu. Floristi būs pilsētā izveidojuši vārtus, kuros sapņot un gaidīt nākamos svētkus.

Lielākā daļa pasākumu svētkos ir bez maksas. Sestdien un svētdien starp pasākumu norises vietām kursēs arī īpašie svētku autobusi. Vairāk informācijas skatīt – www.facebook.com/rozusvetki vai www.draugiem.lv/rozusvetki

Svētku lieldraugi: "ArB Agro", "Baltais", "Skonto Plan Ltd."

Svētku īpašie draugi: "Dekšņi", "Delta.LV", "Lindström Prodem", "Mana aptieka" – Centra aptieka Tukumā, "Snickers Production, Latvia", IKU "Eduards", "Clean R", "Polteh", "Amis T" – "Kurzemes jumiķis", biedrība "Staro 100".

Svētku atbalstītāji un draugi: "Lapiņas tirdzniecības uzņēmums AINA", "Puratos", "Pure Chocolate", "Rotas", "Skrīne", "Tukuma Auto", "Neatkarīgās Tukuma Ziņas", "Virši A", Ramona Grunte un Tukuma iedzīvotāji – brīvprātīgie.

Sadarbības partneri: biedrība "Ligzda", biedrība "Rožu dārzi", biedrība "Līdzvērtība", biedrība "Mēs dejai", Tukuma Mākslinieku biedrība, Tukuma pensionāru biedrība, Tukuma NVOA, "Tukuma autoapmācības centrs", Tukuma ev.lut.baznīca, Sv.Stefana Tukuma Romas katoļu baznīca, Sv.Nikolaja Tukuma pareizticīgo baznīca, Tukuma Mākslas skola, Tukuma muzejs, Pūres Kultūras nams, ziedu salons "Amarants", Zemessardzes 51. kājnieku bataljona Tukuma rota, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Tukuma iecirknis, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!