Foto: Publicitātes foto
Tuvojoties lielajām brīvdienām, ir laiks kaldināt plānus brīnumu meklēšanai, un viens no kārdinošākajiem galamērķiem ir Pakrojas muiža – nepilnu divu stundu brauciena attālumā no Rīgas tur šoziem uzburta mirdzoši brīnumaina pasaku valstība.

Dodoties uz gaismas festivālu "Lielās Ķīnas laternas: Visuma zīmes", kas Pakrojas muižas parkā licis uzmirdzēt visdažādākajiem tēliem, nevajadzētu aizmirst arī pasākuma norises vietu – pašu Pakrojas muižu, kur savulaik vairākās paaudzēs saimniekojusi vācbaltu baronu fon Ropu dzimta.

Tas ir lepnākais līdz mūsdienām saglabātais muižas komplekss Lietuvā, un patiesi – lai to kārtīgi izstaigātu un iepazītu, vajadzēs vismaz pāris stundu. Un nevajag baidīties, ka senu muižas namu apskate vairāk piemērota vēstures entuziastiem, – Pakrojas muiža pierādīs, ka vēstures piedzīvojumā var doties ikviens. Viss, ko vajag, – ļaut vaļu visām maņām un būt atvērtam piedzīvojumam.

Foto: DELFI
Tos, kas raduši, ka senos namos iekārtotos muzejos ekspozīciju no apmeklētājiem šķir sarkanas virves, kuras šķērsot stingri aizliegts, Pakrojas muižā gaida pārsteigums – saskaņā ar dzīvā muzeja ideju viss ir ne tikai aplūkojams, bet arī aptaustāms. Tā ir neierasta un ļoti patīkama pieredze – apsēsties pie baroneses spoguļgaldiņa, pašķirstīt grāmatas barona kabinetā vai, nebaidoties no dusmīgas muzeja sardzes, bijīgi pieskarties kādam greznam kokgriezumam interjerā.

Nedaudz ilgāk pakavēties vērts greznajā spoguļzālē, kur radīta optiska ilūzija. Kāda? Brauciet un mēģiniet ieraudzīt!

Foto: DELFI
Pils saimnieki dažādos veidos ļauj "piedzīvot muižu" – gan lepnajā muižkungu namā, gan pārējā muižas teritorijā var iemācīties daudz jauna: brūzī iepazīt alus darīšanas tradīcijas, kungu mājas pagrabstāvā izmēģināt roku parfimēra prasmēs, franču parfimēra Žaka laboratorijā uzburt savu smaržu aromātu, nomēģināt zālīšu uzlējumus aptiekā un piedzīvot citas lietas, kas aizraus gan mazus, gan lielus. Ja muižu dodas iepazīt kopā ar gidu īpašā Baroneses ekskursijā, tad muižas šuvējas salonā gan dāmas, gan kungi var tematiski saposties aizgājušo gadsimtu stilā. Tur iespējams tikt arī pie fotogrāfijām, kas šķiet kā uzņemtas ilgi pirms laikiem, kad mēs iepazinām mobilos telefonus un "Instagram".

Ja savam braucienam vēlies piešaut asākas izjūtas, muižas teritorijā ir vērts atrast norādes uz moku muzeju – tur blāvā gaismā iespējams aplūkot dzimtbūšanas laiku moku rīkus, kas jūtīgākiem muižas viesiem var uzdzīt drebuļus.

Foto: DELFI
Tiem, kuri grib izbaudīt pavisam īpašu ceļojumu pagātnē, noteikti var ieteikt pirms viesošanās muižā rezervēt vakariņas – grezni klātie galdi, smalkais mielasts un sveču atspīdumi glāzēs un viesu acīs ikvienam ļaus justies mazliet kā no augstdzimušas ģimenes nākušam. Sātīgu maltīti iespējams baudīt arī ārpus muižas parka iekārtotajā traktierī, pie viena aplūkojot arī senās ūdensdzirnavas, vējdzirnavas un meldera namu, kur tagad iekārtota mājīga viesnīca.
Senos laikos vietējie iedzīvotāji vienu no ieejām muižas parkā dēvējuši par Paradīzes vārtiem, jo tur slēpusies viņiem nepieejama pasaule, kuru, protams, apvijuši brīnumaini nostāsti par labāku un skaistāku dzīvi. Arī tagad, ieejot pa muižas vārtiem, rodas sajūta, ka esi aizceļojis uz kādu maģisku vietu, – laternu festivāla izgaismotie tēli, kas draudzīgi sadzīvo ar tēliem no Šekspīra kaislību mistērijas "Sapnis vasaras naktī", vēsturiskā atmosfēra un paša fantāzijas par aizgājušajiem laikiem ļauj notvert īpaša piedzīvojuma sajūtu, bet mājupceļā šķiet, ka esi pabijis tālā ceļojumā – aiz trejdeviņiem kalniem un trejdeviņām jūrām.

Festivāls "Lielās Ķīnas laternas: Visuma zīmes" turpināsies līdz 5.janvārim katru piektdienu, sestdienu un svētdienu, ieskaitot 25. un 26. decembrī, parks būs atvērts arī 31. decembrī un 1. janvārī, un notiks iknedēļas svētku performances saskaņā ar iepriekš izsludināto programmu.

Vairāk informācijas par festivāla biļetēm un apmeklējumu var atrast šeit, lai laicīgi un ērti ieplānotu vienu no maģiskākajiem šīs ziemas piedzīvojumiem.

Gaismas festivāla "Lielās Ķīnas laternas. Visuma zīmes 2019" PROGRAMMA

16.00 Tiek atvērta muižas teritorija, darbojas muižas restorāns "Traktieris"

16.30 Svinīgā festivāla laternu iedegšana

17.00, 18.00 un 19.00 Tējas dzeršanas ceremonija Austrumu garšu zālē

17.00, 18.00, 19.00 un 20.00 Muižas spirta dedzinātavas apmeklējumu laiki

17.30, 19.00 un 20.30 Ķīniešu mākslinieku performances

Ik pēc 30 minūtēm muižas galvenajā ēkā norisinās ekskursijas ar Baronesi

Vakariņot iespējams Austrumu garšu zālē un muižas restorānā "Traktieris"

Muižas teritorijā darbojas arī "Vēlmju templis", kur iespējams uzrakstīt vēstuli visumam, sūtot labas domas

INTERAKTĪVĀ ZONA BĒRNIEM

Krāsaini gaisa baloni kokos, izgaismoto šķīvju spēle, kas mirgo kustības laikā, interaktīvie taureņa spārni piemērāmi ikvienam! Ir iespēja griezties muižas karuseļos, iepazīties ar muižas saimniecības iedzīvotājiem, pie pandu koka saņemt siltu Pandas apskāvienu, priecāties par Ziemassvētku eglīti, satikties ar Ziemassvētku vecīti, izteikt viņam vēlmes, apmeklēt viņa krāsaino namiņu un piedalīties svētku gadatirgū, kur no gardumiem acis vien mirdzēs.

No plkst. 16.30 līdz 21.00 darbojas amatnieku darbnīcas:

Muižas aldaris skandē ermoņikas un viesmīlīgi ir atvēris Brūža durvis;

Stipros un saldos zālīšu uzlējumus iespējams degustēt muižas Aptiekā ( bārā)

Parfimērists Žaks aicina savā laboratorijā (muižas pagrabstāvā) iepazīties ar pasaules smaržu atklājumiem

Muižas šuvēja iepazīstina ar 19.gadsimta modes tendencēm

Vilnas manufaktūrā vēlēja ne tikai ada, bet arī dalās ar vilnas un adīšanas noslēpumiem

Pie muižas dravnieka iepsējams iepazīt sveču liešanas smalkumus

Muižas keramiķe aicina mīcīt mālu un sola atklāt keramiķes amata noslēpumus

Jūs gaidīs arī rikšotāji un aristokrātiskās jāšanas zinātāji muižas zirgaudzētavā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!