Foto: Publicitātes foto
Tiem, kas vēlas iepazīties ar vēl neredzētiem vēsturiskiem objektiem, izbaudīt vēl neatklātas garšas vai vienkārši mierīgi pavadīt nedēļas nogali, nav jābrauc tālu. Piedāvājam 6 ieteikumus – sākot ar vietām, kuras vērts apmeklēt, līdz ēdienam, kas jānogaršo, viesojoties kaimiņvalsts Lietuvas ostas pilsētā Klaipēdā un tās apkārtnē.

1. Pašā ostas pilsētas sirdī – iespēja pārcelties uz viduslaikiem


Tie, kam patīk stāsti par bruņiniekiem, bezbailīgām cīņām un citām viduslaiku batālijām, var apmeklēt Klaipēdas pili, kas tajos laikos tika saukta par Mēmelburgu. 19. gs. zaudējot savu stratēģisko nozīmi, pils tika nojaukta, bet līdz mūsdienām ir saglabājušies pazemes koridori, kas savieno būves daļas, aizsargmūris un bastioni (torņi), kuros darbojas Mazās Lietuvas muzejs.

Pats muzejs atrodas zem bastioniem esošajās Frīdriha un Kārļa poternās. Apmeklētāji šeit var apskatīt atraktās pils paliekas un pamatus. Pils muzejā var pastaigāt pa Klaipēdas senāko bruģi, kas klāts vēl 16. gs., apskatīt daudzus šajā apvidū atrastos arheoloģijas atradumus un 17. gs. otrās puses Klaipēdas pils maketu.

2. Ārpus pilsētas – Augstā kara ekspozīcija


No Klaipēdas apmēram stundu braucot ar auto, var nokļūt Pluņģes rajonā esošajā Žemaitijas Nacionālajā parkā, kurā Auksto karu atgādina bijusī Padomju Savienības ballistisko raķešu palaišanas bāze šahtās.

No 1963. gada līdz 1978. gadam te bija dislocētas četras vidēja rādiusa ballistiskās raķetes SS-4 ar divu megatonnu jaudas kodolgalviņām. Vēsturiskie dati liecina, ka visas raķetes bruņota konflikta izcelšanās gadījumam bija notēmētas uz Rietumeiropas pilsētām.

Šodien šajā slepenajā padomju militārajā objektā darbojas vienīgā šāda tipa ekspozīcija visā Eiropā. Bijušajās raķešu un ierīču apkalpošanas aparātu telpās ir ierīkots muzejs.

3. Tiem, kas meklē mierīgu atpūtu – pārgājieni uz pilskalniem


Mierīgākas atpūtas cienītāji vai romantiķi var apmeklēt ievērojamākos Klaipēdas novada pilskalnus, no kuriem paveras tādi skati, pret kuriem vienaldzīgo nav.

Kalnišķes (Gargždu) pilskalns atrodas Minijas kreisā krasta augstienes ragā. Lai arī tas nav pārāk augsts, no pakalna paveras lieliski skati. Līdz pilskalnam un ap to ir ierīkoti celiņi, skatu laukumi, ugunskura vieta. Objekts ir viegli sasniedzams ar auto.

Daudz augstākais (148 m. augsts) Žvaģiņu (Žadeiķu) pilskalns apmeklētājus sagaida ar lapu koku bagātību un skulptūrām, kas stāsta traģisku stāstu. 1941. g. esesieši šeit nošāva un sadedzināja 35 Ablingas un 7 netālu esošā Žvaģiņu ciema iedzīvotājus. Viņu piemiņai pilskalna nogāzē uzstādītas iespaidīgas koka skulptūras.

Viļķu pilskalns – gleznainiem dabas skatiem bagāts pakalns, kas atrodas mazajā Veivižēnu pilsētiņā. Tas ir vienīgais Klaipēdas rajona pilskalns ar nostiprinātu senpilsētu – apdzīvotu vietu pilskalna pakājē.

4. Ceļotājiem ar bērniem – Jūras muzeja apmeklējums


Lietuvas Jūras muzejs, ar ko Klaipēdas novads ir slavens, ir lieliska pieturvieta ceļotājiem ar bērniem. Kopgales cietoksnis, saukts arī par fortu, ir vienīgais saglabājies 19. gs. otrās puses Prūsijas kara mantojuma objekts Lietuvā, kurā darbojas viens no apmeklētākajiem muzejiem Baltijas valstīs.

Pieaugušie šeit var apskatīt bijušās munīcijas noliktavas, dažādu kuģniecības tehniku, mūsdienu un pagātnes enkuru izstādi. Bērni – priecāties par aizraujošajiem delfīnu šoviem. Muzejā ir arī liela jūras dzīvnieku ekspozīcija: molusku čaulas, korāļi, vēžveidīgie, dzeloņādainie, jūras putni un, protams, zivis.

5. Izsalkušajiem – šim novadam raksturīgie ēdieni


Tie, kas būs izsalkuši, ceļojot pa Klaipēdas novadu, varēs nobaudīt šī novada ēdienus. Pilsēta ir slavena ar zivsaimniecību un tradīciju apvītiem ēdieniem, tāpēc Klaipēdas restorānos, kafejnīcās vai tirdziņos ir vērts pagaršot zivju zupu, ceptu līdaku, kūpinātas zivis un citas jūras veltes.

Vīlušies nebūs arī rūdīti gardēži, jo Klaipēdā viņus gaida šī novada īpašais ēdiens – vofeliai, kas atgādina vafeles un tiek gatavots pēc īpašas receptes. Šī ēdiena nosaukums ir cēlies no Vācijas, no kuras Lietuvas sentēvi ir pārņēmuši šīs vafeles, ko mēdz saukt arī par sirsniņas formas pankūkām. Tās tiek ceptas īpašā dzelzs pannā un tiek pasniegtas ar svaigām ogām, dažādām ievārījuma mērcēm vai saldējumu.

6. Nogurušajiem – procedūras miesai un dvēselei


Tie, kas ilgojas pēc mierīgas atpūtas vai vēlas parūpēties ar savu ķermeni, relaksēties var šeit esošajos atpūtas centros un sanatorijās. Vērts izmēģināt ne tikai klasisko eļļas, bet arī karstas šokolādes masāžu, kā arī palutināt sevi ar dažādām ūdens procedūrām.

Viens no neparastākajām procedūrām un pieredzēm – dabīgā dzintara pirts. Ir zinātniski pierādīts, ka tieši no Baltijas jūras savāktajam dzintaram ir ārstnieciskas īpašības, tāpēc tas ir lieliski piemērots dažādām skaistumkopšanas un veselības procedūrām.

Vēlaties redzēt un piedzīvot vēl vairāk? Iedvesma, idejas ceļojumiem un jau sastādīti maršruti pa interesantākajiem objektiem Lietuvā atrodami https://584km.lt/lv/ vai lejupielādējot mobilo lietotni (lejupielādēt to var "App Store" un "Google Play"). Ceļojot ar tālruni rokās, objektus var iepazīt interaktīvi – ierodoties izvēlētajā maršruta punktā, redzēsiet, kā vieta izskatījās agrāk. Projekta lappusē atrodama arī īpaša spēle, kurā var izmantot ceļojuma laikā iegūtās zināšanas un "izglābt" Lietuvas vēsturi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!