Foto: Publicitātes foto
Rudens brīvlaiks jau aiz durvīm, un bērni gatavojas atpūtai. Lai brīvdienas nepaietu, "sēžot viedtālrunī" un guļot pie televizora, ir vērts sagatavot plānu, kas visu ģimenes locekļu acīm liks iemirdzēties. Ja nevēlaties doties uz siltajām zemēm, varat ātri sakravāt mantas un kopā ar ģimeni doties atpūtā uz Pērnavu, kas atrodas nepilnas stundas brauciena attālumā no Igaunijas-Latvijas robežas. Ģimenes ar bērniem gaida akvaparki, muzeji, rotaļu istabas, tematiskie parki un daudz citu aizraujošu nodarbju.

1. Pavadiet rudenīgu atpūtu akvaparkā vai SPA viesnīcā!

Pērnava ir kūrortpilsēta ar senām tradīcijām, kur SPA un ūdens priekus var baudīt visu gadu. Kopumā pieejami deviņi dažādi SPA, un tie visi piemēroti arī apmeklējumiem ar ģimeni. SPA centros jūs gaida relaksējošas pirtis, atpūtas zonas un peldbaseini. Vairākos no tiem tiek piedāvātas arī dūņu procedūras, dažādas masāžas, sāls kameras seansi un ķermeņa kopšanas procedūras, kas sola uzmundrināt gan ķermeni, gan garu.

No akvaparkiem viens no ģimeņu iecienītākajiem ir "Tervise Paradiis", kur papildus slidkalniņiem, peldbaseiniem, burbuļvannām, pirts kompleksam un āra baseinam apmeklētājus gaida arī ērtas naktsmājas. Augsti novērtēts ir arī "Viking Spa", kurā ir liels un savdabīgs peldbaseins, mājīga atpūtas zona un alās paslēptas saunas.

2. Dodieties ar ģimeni izjādēs vai makšķerēt!

Kāpēc gan šajā rudens brīvlaikā neizmēģināt ko jaunu, piemēram, izjādes vai makšķerēšanu? Šādas nodarbes noteikti sagādās prieku un paliks atmiņā uz ilgu laiku.

Ar zirgiem var mēģināt sadraudzēties Tori zirgaudzētavā netālu no Pērnavas, kur šo dzīvnieku selekcionēšanas un audzēšanas darbs ir ikdiena. Jāšanas iespējas un braucienus pajūgā piedāvā arī saimniecība "Maria", kura atrodas 30 km attālumā no Pērnavas un kurā var arī nakšņot un baudīt īstu igauņu pirti.

Piedzīvojumam ar makšķerēšanu ideāla vieta solās būt zvejniekciems "FishingVillage", kas atrodas netālu no Pērnavas, pie Saugas upes. Tur iespējams nomāt laivu vai motorlaivu un visu makšķerēšanai nepieciešamo aprīkojumu. Var arī laivot pa Saugas un Pērnavas upi, ļaujoties pasakainu skatu vērošanai, bet pēc tam baudīt relaksāciju unikālajā zvejas laivas pirtī un ūdens kublā.

3. Atklājiet Igaunijas dabu un vietējo lauku dzīvi!

Igaunijas daba rudenī visus priecē ar bagātīgu krāsu spēli. Šo skaistumu vislabāk var izbaudīt pārgājienu takās, kuru Pērnavas apkārtnē ir daudz. Jo īpaši skaista solās būt pastaiga, piemēram, pa Tolkuses purva takām, kas atrodas blakus Via Baltica šosejai.

Turklāt iespējams iepazīt arī vietējās saimniecības un lauku sētas, kas labprāt vērs durvis arī rudens brīvlaikā. Interesentus gaida gan Alpaku fermas alpakas, gan Teisperes saimniecības dzīvnieku un putnu sētas truši, aitas un jenoti, gan arī putnu fermas "Küti-Uuetoa" pīles, zosis, paipalas, tītari, pāvi un fazāni.

4. Ieplānojiet aizraujošu muzeju tūri!

Rudens brīvlaiks ir piemērots laiks muzeju apmeklējumam. Atbraucot uz Pērnavu, noteikti ir vērts apmeklēt Pērnavas muzeju, kas aizvedīs aizraujošā laika ceļojumā, un Jaunās mākslas muzeju, kurā var apskatīt laikmetīgās mākslas izstādes.

Ja vēlaties parādīt bērniem, kā ļaudis dzīvoja senos laikos, ir vērts apmeklēt Karla Roberta Jakobsona mājas-muzeju Kurgjā, kur 2021. gadā tika atklāta jauna pastāvīgā ekspozīcija par Karlu Robertu Jakobsonu kā Igaunijas garīgā lauka kopēju. Šajā saimniecībā, kas joprojām nodarbojas ar liellopu audzēšanu un zemkopību, var redzēt arī liellopus, aitas un zirgus, kā arī aplūkot saimniecības ēkas – kūti, klēti, dzirnavas un riju.

Pavisam citu pieredzi piedāvā Pērnavas vecpilsētu rotājošais vēsturiskais Sarkanais tornis, kas ir daļa no kādreizējā pilsētas nocietinājuma un bijušā cietuma tornis un kas pērn atkal vēra durvis. Tagad tornī izveidots inovatīvs apmeklētāju centrs, bet trešajā stāvā atrodas 360 grādu panorāmas kino, kurā tiek demonstrēta 10 minūšu animācijas filma par Pērnavas vēsturi. Filma skatāma igauņu, krievu, somu un angļu valodā. Torņa pagalmā apskatāma arī bezmaksas brīvdabas izstāde, kurā eksponēti neparasti priekšmeti, kas atrasti arheoloģisko izrakumu laikā Pērnavā.

5. Pārbaudiet savas prasmes kartingā!

Pašā Pērnavas centrā, tirdzniecības centra "Port Arthur" stāvlaukuma apakšstāvā, atrodas 250 metrus gara kartinga trase, kas apmeklētājiem atvērta visu gadu. Šeit gan pieaugušie, gan bērni, kuru augums ir vismaz 130 cm, var pārbaudīt savas braukšanas prasmes ar kartingu. Aizraujošā piedzīvojumā var doties ar Sodi RT8 amatieru līmeņa braucamajiem, kas, pateicoties rāmim ar mīkstu apvalku un triecienu absorbējošam buferim, nodrošina augstāku drošību. Kopumā pieejami 10 kartingi, viens brauciens ilgst 8 minūtes.

6. Izmēģiniet jauna veida minigolfu UV izgaismotā laukumā!

Šoruden Pērnavā durvis vēris atpūtas centrs "OKOK", kas piedāvā jauna veida spēļu pieredzi Igaunijas dabas iedvesmotā vidē. Jaunais centrs uzņem gan mazus, gan lielus draugus. Tajā ir glowgolf jeb mirdzošs golfa laukums, kērlinga laukums, boulinga centrs, šautriņu mešanas zona un virtuālās realitātes spēļu istaba. UV izgaismotajā minigolfa laukumā ir 12 celiņi, kuru izveidē iedvesma smelta no Igaunijas dabas un kuri minigolfa spēlēšanu padara patiešām par neaizmirstamu atrakciju. Ja pēc aizraujošas spēles sajūtat izsalkumu, centrā tiek piedāvāti arī ēdināšanas pakalpojumi.

7. Baudiet rudenīgā kūrorta burvību!

Neatkarīgi no tā, vai uz Pērnavu braucat uz vienu vai vairākām dienām, noteikti ir vērts kādu daļu laika veltīt pastaigām pa gleznainajām ieliņām un parkiem. Rudens krāsas Pērnavas 45 hektāru lielajā pludmales parkā solās būt jo īpaši izteiktas. Tas ir viens no augu sugām bagātākajiem parkiem Igaunijā, kas savu skaistumu visā krāšņumā parāda tieši rudenī.

Dodoties brīvdienās uz Pērnavu, "Google Play" vai "App Store" vidēs ieteicams lejupielādēt bezmaksas mobilo lietotni "Pärnu – Explore Hansa", kas sniedz daudz noderīgas informācijas par vietējiem apskates objektiem. Lietotne pieejama angļu, krievu, latviešu, igauņu un somu valodā. Tajā var iegūt informāciju par gaidāmajiem notikumiem, tuvākajām degvielas uzpildes stacijām un iepirkšanās vietām. Lietotnē ir piecas bezmaksas ekskursijas audio gida pavadībā, un tās var klausīties arī latviešu valodā.

Uzzināt vairāk par atpūtas iespējām ģimenēm: https://visitparnu.com/lv/gimenes-atputa/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!