Foto: Publicitātes foto
Kur atpūsties, lai prieks būtu kā prātam, tā dvēselei, ķermenim, tā arī Tavai fotokamerai? Uz šo jautājumu palīdzēs atbildēt tūrisma objektu Top 7, kas ir veidots, balstoties uz EDEN (Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu projekts), Eiropā popularizējot ilgtspējīgas attīstības principiem atbilstošus tūrisma galamērķus. Ikviens no rakstā minētajiem galamērķiem ir EDEN konkursa uzvarētājs vai sekotājs. Esi gatavs iepazīties ar dažiem no tiem!

1. Nenovērtētā koka arhitektūra Jūrmalā

Foto: Latvia Travel

Vai, ciemojoties Jūrmalā, esi pamanījis koka namus? Izrādās Jūrmalā atrodas viens no lielākajiem koka arhitektūras mantojumiem Latvijā. Kopā vairāk kā 300 gan valsts, gan vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļi, ko ir vērts pastaigas laikā apbrīnot, gan "noķert" kādu skaistu foto. Visskaistākos namus varēsi atrast, dodoties uz Jūras ielu.

Papildus, ja apmeklē Jūrmalu ziemas laikā, izmanto iespēju pabūt Spa vai dodies izbaudīt ūdens priekus uz Līvu Akvaparku. Ja aktīvās nodarbes nav tuvas sirdij, opcija ir Dzintaru koncertzāle, kas kultūras mīļotājus pulcē ne vien vasarā, bet bagātīgu kultūras programmu piedāvā arī citos gadalaikos. Gada aukstie mēneši ir lielisks laiks, lai dotos uz Jūrmalu paskatīties no cita skatu punkta, ne tikai kā pludmales vietu, kur iegūt zeltainu iedegumu un nopeldēties, bet kā pilsētu, kas piedāvā izklaides aktivitātes dažādām gaumēm.

2. Elpu aizraujoši skati Lielā Ķemeru tīreļa takā

Foto: Odrija Heinrihsone momenti.lv

Lielais Ķemeru tīrelis jau sen ir gan dabas mīļotāju, gan fotogrāfu iecienīta vieta. Taka ir populārākais apskates objekts Ķemeru Nacionālajā parkā, kur var redzēt augsto purvu un tā iemītniekus. Lieliska atpūta dvēselei no visas pilsētas steigas un prieks acīm. Vislabākās bildes radīt izdosies, ja uz purvu dosies krietni pirms saullēkta, jo tad debesis ir viskrāšņākās. Ķer lieliskus mirkļus stāvot uz purva laipas vai ar purva kurpēm, ko var izīrēt turpat uz vietas, iebrienot purvā dziļāk.

Ja ir dzinulis un vēlme, pēc tīreļa apmeklējuma izzināt un redzēt vairāk pašu nacionālo parku, tad kā pieturvietas izvēlies dabas takas Slokas ezera, Meža mājas un Kaņiera ezera apkārtnē. Pastaigājoties, nepalaid garām iespēju arī pavērot putnus ierīkotajos skatu torņos, tai skaitā putnus var satikt, ejot pa Niedru laipu Kaņiera ezerā. Dodoties mājās, obligāti iegriezies Ragaciema tirdziņā, lai iegādātos kūpinātas zivis, kas būs gardums tieši laikā, lai remdētu izsalkumu pēc aktīvi pavadītas dienas.

3. Koka skulptūras Tērvetes dabas parkā

Foto: Latvia Travel

Tērvetes dabas parks ar tajā izvietotajām koka skulptūrām, iekoptajām pastaigu takām, tiltiem un laipām pār Tērvetes upes senleju būs lieliska vieta ne vien, kur likt darboties savai fotokamerai, bet arī tikpat lieliska vieta, lai atpūstos pie dabas ar saviem tuvākajiem.

Te vides gidu pavadībā varēsi iepazīt dzīvnieku un augu pasauli, satikties ar pasaku tēliem, izvizināties ar Pasaku bānīti vai zirgu. Kāpt skatu tornī, lai palūkotos uz Tērveti vai no īpašas stiklotas platformas pavērot dzīvnieku nakts gaitas. Pieejams ir arī Atrakciju laukums, kur var doties izbaudīt dažādas piedzīvojumu trases vai apmeklēt Piedzīvojumu koka pili. Ieskandinot Ziemassvētku laiku, nepalaid garām iespēju apmeklēt dabas parka piedāvātās radošās darbnīcas, kas atraisīs tuvojošos svētku sajūtu.

4. Tverot romantiku Kuldīgā

Foto: Latvia Travel

Pēc romantiskas nedēļas nogales dodies uz viduslaiku mazpilsētu Kuldīgu. Izbaudi pastaigu pa vecpilsētu un novērtē sakoptos pilsētvides skatus. Dodies uz Ventas rumbu, un izmanto iespēju vērot to caur kameru, stāvot uz 19. gadsimtā būvēta ķieģeļu tilta.

Ja gribi savām brīvdienām piedot nedaudz asumiņu, izmanto iespēju izdzīvot Senās Kuldīgas stāstu Dzīvajā muzejā, kur uzzināsi un izjutīsi, kā ir valdījis hercogs Jēkabs, par viduslaiku soda veidiem un skaudro mēra laiku. Ja vēlies laiskāku atpūtu, dodies izbaudīt gardēžu cienīgu maltīti uz, kādu no Kuldīgas kafejnīcām vai restorāniem. Prieks garšas kārpiņām, aplūkoti lieliski interjeri un uzņemtas skaistas bildes ar baudītajām maltītēm, kas vedinās arī tavus sociālo tīklu sekotājus doties uz Kuldīgu, lai sarīkotu svētkus savām garšas kārpiņām. Pieturvietas vērta ir kafijas grauzdētava "Curonia Coffee Roasters", kafejnīca "Pagrabiņš" un restorāns "Bangerts".

5. Pēc mazpilsētas šarma uz Tukumu

Foto: Vida Karvelyte

Tukums ir neliela, dārzu ieskauta mazpilsēta Kurzemē. Esot Tukumā, apmeklē vecpilsētu, tur redzēsi laukakmens bruģi un vecās mājas, kur dažādu paaudžu mākslinieki laiku lokos ir guvuši radošu iedvesmu. Šajā vietā satiekas mazpilsētas miers ar mūsdienu dzīves dinamisko ritmu. Ideāla vieta, lai uzņemtu mūsdienīgu bildi ar 19., 20 gadsimta pieskaņu.

Pēc pastaigas sasildies mākslas galerijā "Durvis". Tur iespējams apskatīties bezmaksas izstādes, iegādāties gleznas, vai kādu suvenīru piemiņai no Tukuma. Ja esi tūrists, kam patīk iesaistošas aktivitātes, tad īstā vieta, kur doties būs "Tukuma audēju darbnīca". Darbnīcā, iepriekš piesakoties ir iespēja iemācīties aust stellēs, aust trīsstūra lakatu, izaust prievītes vai izmēģināt kniepelēšanas tehniku.

6. Viduslaiku cietoksnis Ventspilī

Foto: Latvia Travel

Vai zināji, ka Livonijas ordeņa pils ir ne vien Ventspils pilsētas simbols, bet arī vecākais viduslaiku cietoksnis Latvijā? Nepalaid garām iespēju, esot Ventspilī, apmeklēt cietoksni un pieteikties izmēģināt roku šaušanā ar loku vai arī izšaut no īsta lielgabala. Tā ir lieliska iespēja noķert mirkli, kas nav raksturīgs ikdienai un pie reizes parādīt sevi jaunā ampluā.

Apmeklējot pili, noteikti izstaigā blakus esošo Ostas ielas promenādi, kur atradīsi pieminekli latviešu rakstniekam Kr. Valdemāram un citas skulptūras. Ja aktivitātes vēsā laikā nav pilsētas apmeklējuma prioritāšu augšgalā, tad lieliska vieta, kur sasildīties ir teātra nams "Jūras vārti" vai jaunā koncertzāle "Latvija". Jaunajā koncertzālē visa gada garumā ir iespējams piedzīvot gan labāko Latvijas mūziķu un kolektīvu koncertus, gan ekskluzīvus ārvalstu mākslinieku priekšnesumus.

7. Ziemeļu forti Liepājā

Foto: Latvia Travel

Ziemeļu forti atrodas Karostā, pašā Baltijas jūras krastā, kas ir Liepājas pilsētas daļa. Forti ir unikāla militārā un fortifikācijas būves kompleksa daļa, kas šobrīd jau ir daļēji noskaloti. Tos, 19. gadsimtā, kā nocietinājumus izbūvēja, lai pasargātu Liepājas jūras bāzi no ienaidnieka uzbrukuma. Forti, kā vēsturiskais nosaukums ir "Cietokšņa baterija Nr. 1.", mūsdienās ir brīvi apskatāmi un šobrīd, šīs jūras viļņos brūkošās ēkas ir kļuvušas par fotogrāfu iemīļotu vietu.

Pēc fotosesijas Ziemeļu fortos, lielisks veids, kā relaksēties, būs došanās uz Liepājas Olimpisko centru, kur varēs izbaudīt ūdens priekus. Ja vairāk uzrunā kultūras aktivitātes, apmeklē koncertzāli "Lielais dzintars", kas ir daļa nopelnam tam, ka šobrīd Liepājā ik mēnesi atrodami vairāk nekā 140 pasākumi visdažādākajām gaumēm. Tuvojoties Ziemassvētku laikam, "Lielajā dzintarā" iesakām apmeklēt, kādu no svētku koncertiem.

Lai izdevušās brīvdienas!

Informācijai par šiem un citiem apskates objektiem un tuvākajiem kultūras pasākumiem, aicinām sekot līdzi, katras pilsētas oficiālajā tūrisma informācijas centra tīmekļa vietnē. Un Latvia Travel.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!