Foto: Aleksandrs Lebeds
6. jūlijā ikviens tiek aicināts iepazīt Latvijas lielākā ezera – Lubāna – apkaimi, piedaloties Lubāna ezera Ceļotāju dienā 2019. Tās ietvaros ikvienam būs iespēja sajust un pieredzēt Lubāna ezera sniegtās bagātības. Šogad Ceļotāju dienas tēma būs "No akmens laikmeta līdz mūsdienām", tādējādi caur kulināro mantojumu, māla priekšmetu izgatavošanas tradīcijām, ārstniecības augu darbnīcu un izdzīvošanas prasmju un medību iemaņu apgūšanas mākslu centīsimies iepazīstināt ar Lubāna ezera apkaimes kultūrvēsturisko mantojumu. Tas vīsies kopā ar mūsdienām – nakts laivojumu pa neskartās dabas ieskauto Aiviekstes upi, došanos pārgājienā Lubāna mitrāja purvos, piedalīšanos velobraucienā apkārt Lubāna ezeram un izzinot Lubāna mitrāja dabas vērtības.

Ceļotāju dienā nepabrauciet garām Lubāna pērlei - ūdenstūrisma attīstības centram (ŪTAC) "Bāka". Tas ir iecienīts tūrisma objekts gan Latvijas, gan ārvalstu tūristiem, ūdenssporta cienītājiem un putnu vērotājiem. Uz šejieni vilina Latvijas lielākais ezers Lubāns, skaistās ainavas, tīrā daba, kā arī daudzās aktīvā tūrisma iespējas. Šogad centram aprit jau devītā sezona.

Foto: Aleksandrs Lebeds

ŪTAC "Bāka" atrodas īpašā vietā – dabas lieguma "Lubāna mitrājs" teritorijā un platības ziņā lielākā Latvijas ezera – Lubāna piekrastē. No bioloģiskās daudzveidības viedokļa tā ir unikāla vieta ne tikai Latvijas, bet arī starptautiskā mērogā, jo Lubāns un zivju dīķi ir viena no svarīgākajām caurceļojošo ūdensputnu atpūtas, ligzdošanas un barošanās vietām. Kopumā teritorijā ir novērotas 224 putnu sugas, 185 no tām šeit ligzdo. Te sastopamas vairākas pasaulē apdraudētas putnu su-gas. Lubāna mitrāja kompleksā ietilpst arī daudz aizsargājamo biotopu – upju palieņu pļavas, neskarti augstie purvi, purvaini meži, boreālie (ziemeļu) meži, melnalkšņu staignāji, parkveida pļavas u.c.

"Bāka" un tās maģiskā un dzīvā apkārtne ir ne tikai putnu, zivju un spāru iemīļota, arī cilvēki te vēlas atgriezties atkal un atkal, lai sportiski, veselīgi un aktīvi pavadītu brīvo laiku. Centra apmeklētāju skaits ar katru gadu pieaug, lielākais pieplūdums ir vasaras sezonā, nedēļas nogalēs, kad tūristu skaits dienā ir ap diviem simtiem. Vasarā šeit ir iespēja vērot putnus, brīnišķīgos saullēktus un saulrietus, skaisto skatu uz Lubāna ezeru no laivas vai "Bākas" jumta terases.
Iznomājiet velosipēdu "Bākā" un dodieties braucienā ap ezeru, izjūtot tā patieso plašumu, vai brauciet pa meža trasi, izbaudot dabu, svaigo priežu sila gaisu un putnu dziesmas. Mums ir pieejami divi elektriskie trīsriteņi cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

"Bāka" piedāvā arī naktsmītnes, centrā ir pieejamas 14 gultas vietas. "Ūdens istaba" ir divvietīgs numuriņš, "Vēja" un "Uguns" istabas – četrvietīgi numuriņi. Šī gada sākumā iekārtots vēl viens numuriņš ar divām divstāvu gultām.

"Bāka" ir ūdens ieskauta – no vienas puses Lubāns met savu vilni, no otras puses – makšķernieku mazā paradīze – Kvāpānu dīķi, kur ikviens var izmēģināt savu meistarību un veiksmi copējot. Šeit ir iespēja vizināties ar divvietīgajiem kajakiem, metot lokus caur niedru labirintiem, ar SUP airdēļiem, slīdot pa dzidrā ūdens atspulgiem. Vēlaties kaut ko ekstrēmāku? Tad noteikti izmēģiniet vēja dēli Lubāna ezerā, laižoties līdzi vējam, vai slēpojiet vasarā ar ūdensslēpēm un pūsli pie motorlaivas. Sporta laukumā ir iespēja aktīvi uzspēlēt tenisu un volejbolu, pēc spēlēm droši var doties nopeldēties uz tīro Lubāna ezera peldvietu. Savukārt ziemā te ir iespēja slidot un slēpot, vizināties ar kaitu un, protams, nodarboties ar zemledus makšķerēšanu.

Foto: Aleksandrs Lebeds

Liels prieks, ka "Bākas" pakalpojumus un naktsmītnes ir iecienījuši viesi no ārzemēm. Kāda ģimene no Krievijas katru gadu vasaras sezonā pavada brīvdienas "Bākā" un pēc mūsu sastādītā maršruta apmeklē citas interesantas un skaistas vietas Latgalē. Šie viesi ir iemīlējuši "Bākas" apkārtnes īpašo un mierīgo auru, to, kā saule katru vakaru lēnām slīd plašajā Lubāna ezerā, kā ķeras karūsas rāmajos Kvāpānu dīķos. Viņi saka: "Te ir kaut kas maģisks, cita pasaule, miers, kas liek atslēgties no ikdienas un baudīt ūdens, niedru un putnu čalas".

Šo vietu nevar neiemīlēt, jo tā ir dzīva, ar savu dabu, sauli, vēju, putniem, lietus lāsēm, gaisu, tā "pievelk" un nelaiž vaļā, liek ar prieku katru rītu doties uz darbu!

Ja vēlaties atpūsties pie dabas, pilnvērtīgi un aktīvi izbaudīt ūdens priekus, baudīt skaistās ainavas un svinēt svētkus, – laipni gaidīti "Bākā"!

Sadarbojoties Lubāna ezera apkārtnes novadu tūrisma informācijas centriem, ir izveidots tūrisma galamērķis "Lubāna ezera noslēpumi". Vairāk informācijas – Rēzeknes novada mājaslapā http://rezeknesnovads.lv/turisms/turisma-akcija-lubana-ezera-noslepumi/

Foto autors: Aleksandrs Lebeds

Raksta autore: Agnese Ceirule

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!