Projektu atbalsta
Sponsor Logo
Foto: DELFI

Meitenes brīvsolī: sagaidīt rudeni ar stilu un karaliskiem burgeriem

Kristīne Melne, DELFI 

Kamēr vieni jau metuši plinti krūmos un no skapju tālākajiem stūriem jau makšķerē ārā siltās virsjakas un citas rudens lietas, citi vēl spītīgi ķer vasaru aiz astes, izmantojot ikvienu saulainu un siltu dienu atpūtai pie dabas.

Tiem, kas vēl pēdējās atvasaras brīvdienas vēlas izbaudīt, kārtīgi saelpojoties svaigu gaisu, izlokot kājas pastaigās, papildinot albumus ar krāšņiem fotokadriem un, pats galvenais, uzlādējot baterijas pirms gada tumšākā un drēgnākā perioda, iesakām vienas dienas maršrutu gar Rīgas jūras līča piekrasti uz Engures pusi, kur viens aiz otra rindojas senie zvejnieku ciemi un jūra no ceļa ir ar roku aizsniedzama.

Kaņiera maģija

Pirmais pieturas punkts ir Kaņiera ezers, kur var ieturēt brokastis putnu vērošanas torņa pakājē, doties pastaigā pa “Instagram” tik populāro laipu cauri ezera niedrājam un aizstaigāt līdz AS “Latvijas valsts meži” laivu bāzei. Tur iespējams izīrēt laivas un doties makšķerēt vai vienkārši iebraukt ezera vidū un uz brīdi izbaudīt apkārt valdošo rēno mieru un klusumu. Aktīvākas atpūtas cienītājiem tiek piedāvāti arī ūdensvelosipēdi un SUP dēļi, bet tiem, kuriem nav gana ar lagūnveidīgā Kaņiera ezera skatu, šeit ir iespēja uzkāpt vēl vienā putnu vērošanas tornī. 

Vairāk par “Latvijas valsts mežu” laivu bāzes piedāvātajām iespējām uzzini šeit.

Ja dienas plānā ir vairāki objekti, visas šīs iespējas nemaz nav iespējams izbaudīt, tāpēc, ja meklē mierpilnas brīvdienas plānu bez jebkādas steigas un stresa, droši var ieteikt – dodies uz Kaņiera ezeru un tālāk nemaz nebrauc. Ezera krastā ir arī labiekārtotas atpūtas vietas, un laivu bāzē iespējams iegādāties malku arī kārtīga piknika sarīkošanai. Mūsu plānā gan vēl ir citas lietas, tāpēc dodamies tālāk.

Praktisks ieteikums! Pēc piknika rūpīgi apskaties apkārt un aiznes visu, ko atnesi. Ierīko maisiņu atkritumiem un nepaslinko to aiznest līdz tuvākajai atkritumu tvertnei. Piknikošanai iesakām izmantot daudzreiz lietojamu trauku komplektus, ko atkal un atkal varam ņemt līdzi savos dabas piedzīvojumos.

Lāčupītes burvība

Nākamā pietura mums ir Lāčupītes dendrārijs – vieta, kuru esam ieraduši apmeklēt laikā, kad tur zied rododendri pavasarī vai vasaras pirmajā pusē, tomēr atkal un atkal nākas pārliecināties, ka šī vieta apbur dažādos gadalaikos – gan ērtā taka un trepītes pieejai jūras krastam, gan noslēpumainās taciņas gar Lāčupītes krastu aicināt aicina izlocīt kājas un dziļi, dziļi ieelpot meža un jūras gaisa spēcinošo kokteili.

Lāčupītes dendrārijs aizsācies kā būvinženiera Igora Medņa hobijs un vaļasprieks 1959. gadā, un laika gaida viņš tur savācis ievērojamu koku un krūmu kolekciju – te reģistrētas apmēram 60 skujkoku un 350 lapu koku sugas.

         

Lāčupītes takas izstaigāšanu noteikti var apvienot ar pikniku pie jūras, un, atceroties, ka tomēr esam zvejnieku ciemu krastā, ēdienkarti iesakām papildināt ar kādu zivi. Labā ziņa – pusdienojot pie jūras, nav jābaidās nošmulēties vai no tā, ka rokas smaržos pēc zivs. Šeit tas piederas pie lietas!

Praktisks ieteikums! Vismaz vienu brīvdienu rītu nepaslinkojiet un no gultas izkāpiet tā, lai izvēlētajā galamērķī būtu tieši uz saullēktu vai īsi pēc tā. Protams, ja neesat pieraduši pie agras celšanās, dienas otrajā pusē jutīsiet sagurumu, tomēr agrā rīta maģija mežā, pie jūras, purva takā vai jebkur citur sniegs neticamu enerģijas un jaunu iespaidu lādiņu.

Kā pagatavot gardāko burgeri?

Pēc kārtīgas atpūtas svaigā gaisā, protams, vēders prasa savu tiesu, un tad ir laiks maltītei. Protams, vienmēr labs variants ir no mājām līdzpaņemtas sviestmaizes vai operatīva maizīšu sasmērēšana izvēlētajā atpūtas vietā, tomēr, nedaudz vairāk sagatavojoties, var baudīt karalisku maltīti.

Tā kā uz savām makšķerēšanas prasmēm nepaļāvāmies, brīvdienu braucienā devāmies ar “bagāžu” – aptuveni pusotru kilogramu stirnu buka maltās gaļas (par to liels paldies medniekam Edgaram Vilcānam). Tā bija sajaukta ar olu, ķiplokiem, drusku adžikas un pipariem un gatava kļūt par mūsu ieplānotā karaliskā mielasta galveno varoni.

Neviens nestrīdēsies, ka svaigā gaisā uz uguns gatavotam ēdienam piemīt īpaša garša, vai ne? To, gluži tāpat kā agro rīta celšanos, der iekļaut savā “noteikti jāizdara” sarakstā.

Dodoties uz Engures pusi, iespēja gatavot uz ugunskura ir gan pie Kaņiera ezera un atpūtas vietā “Zīvartiņš”, gan citās iekārtotās atpūtas vietās, bet, ja nu šīs vietas aizņemtas vai neesat pārliecināti par savām spējām gatavot uz ugunskura, vienmēr var uzprasīties ciemos, piemēram, pie sen nesatiktiem draugiem, lai iecerēto maltīti pagatavotu uz grila.

Viss, kas ir vajadzīgs, – gaļa, maizītes, siers un piedevas pēc sirds patikas: tomāti, gurķi, marinēti sīpoli, salātu lapas, tomātu mērce vai citas mērcītes un jebkas, kas pašiem garšo. 

Pēc svaigā gaisā pavadītas dienas, meža un jūras trieciendevas mēs garantējam – šis būs gardākais burgers, ko būsi ēdis.

Un atceries – vasaras beigas nebūt nenozīmē, ka beidzas piedzīvojumi dabā. Arī rudens ir īstais laiks, lai zustu kokos!

Projekta ''Zūdam kokos'' veidotāji: saturs – Kristīne Melne, Kārlis Dambrāns, Sabīne Košeļeva, Kitija Balcare, Toms Olups, Viesturs Radovics, foto – Kārlis Dambrāns, Viesturs Radovics, Andra Čudare, Toms Olups, Kristīne Melne, Sabīne Košeļeva, dizains – Martina Sergejeva, Ilze Vanovska, Natālija Šindikova, izstrāde – Karīna Sabecka, projekta vadītājas – Žanete Zīlīte, Marta Cīrule, mediju komunikācijas eksperte - Liene Lacberga.
Informējam, ka DELFI portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.