Rūpējies par sevi!
Pieci efektīvi veidi, kā uzlādēt sevi ikdienā
Foto: Shutterstock
Neviens resurss nav bezgalīgs, un tas jo īpaši attiecas uz cilvēka veselību, taču nereti mēs dzīvojam tā, it kā mūsu spējas būtu neierobežotas, bet atskārstam, ka tā nav, brīdī, kad ir jau par vēlu. Ko der atcerēties, lai uzlabotu un uzturētu savu veselību, fizisko un emocionālo labsajūtu ikdienā?

1. Atceries par ūdeni!

Ūdens ir svarīgs un nereti nepietiekami novērtēts veselības un labsajūtas uzturēšanas elements. Pietiekama organisma hidratācija palīdz tam funkcionēt optimāli un nodrošina arī pietiekamu asins daudzumu, raksta "Healthline". Labākais veids, kā nodrošināt savu organismu ar pietiekamu šķidruma daudzumu, ir dzert parasto ūdeni, jo tam nav nedz kaloriju, nedz cukura, nedz kādu citu piedevu. Lai arī par optimālu ūdens patēriņu ikdienā viedokļi dalās, tomēr mērķis jebkurā gadījumā ir novērst slāpes. Tiesa, vajadzētu izvairīties no gāzētu un saldinātu dzērienu un sulu lietošanas uzturā, jo tie var palielināt sirds slimību un 2. tipa cukura diabēta risku, kā arī veicināt paaugstināta asinsspiediena un liekā svara veidošanos.
2. Izgulies!
Pilnvērtīgs miegs ir nepieciešams gan ķermenim, gan prātam, gan nervu sistēmai, tāpēc par tā nozīmi šodien neviens vairs nešaubās. Tiesa, tas gan nenozīmē, ka visi arī ievēro miega higiēnu un ik dienu miegā pavada 7–8 stundas, bet stundu pirms gulētiešanas nelieto ekrānus. Nekvalitatīvs un nepietiekams miegs var veicināt insulīna rezistenci, izjaukt hormonu līdzsvaru, kas ir atbildīgi par apetīti un sātu, kā arī kopumā samazināt gan fizisko, gan garīgo veiktspēju. Jo bīstamāk – slikts miegs ir viens no nopietnākajiem aptaukošanās draudiem, jo cilvēki, kuri nepietiekami izguļas, izvēlas krietni vien sātīgākas maltītes ar augstāku tauku, cukura un kaloriju saturu.
3. Piedomā par sabalansētu uzturu!
Sabalansēts uzturs nozīmē, ka tajā ir visas organismam nepieciešamās uzturvielas, vitamīni un minerālvielas. Piemēram, ik dienu jālieto uzturā dārzeņi un augļi, kas ir bagātīgs šķiedrvielu, vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu avots. Pētījumi pierāda, ka cilvēki, kuri ēd vairāk dārzeņu un augļu, dzīvo ilgāk, viņiem ir zemāks sirds slimību, aptaukošanās un citu saslimšanu risks. Tāpat nedrīkst aizmirst par liesām olbaltumvielām – mājputnu gaļu, piena produktiem, pākšaugiem –, kas ir nepieciešamas jaunu šūnu un audu izveides procesam. Savukārt noteikti būtu jāizvairās no rafinētā cukura un transtaukiem – tie ir saistīti ar iekaisuma procesu un sirds slimību veidošanos, kā arī aptaukošanos.
4. Ēd labos taukus!
Cilvēki mēdz izvairīties no riekstu un sēklu lietošanas uzturā, jo tie satur daudz tauku, taču tie ir arī ļoti bagāti uzturvielām – olbaltumvielām, šķiedrvielām –, tajos netrūkst arī vitamīnu un minerālvielu, piemēram, selēna, cinka un magnija. Turklāt rieksti un sēklas satur "labās taukvielas", kas var pasargāt no sirds-asinsvadu slimībām vai 2. tipa cukura diabēta. Tie arī sniedz sāta sajūtu, tāpēc var palīdzēt samazināt svaru. Tas pats attiecas uz auksta spieduma eļļām. Piemēram, auksta spieduma olīveļļa ir viena no veselīgākajām dārzeņu eļļām, tā ir bagāta ar sirdij tik veselīgajām mononepiesātinātajām taukvielām un spēcīgiem antioksidantiem, kuriem piemīt pretiekaisuma iedarbība.
5. Kusties!
Ne velti saka – veselā miesā vesels gars, un viens no būtiskiem veselības pamatakmeņiem ir kustība. Aeorobā slodze jeb kardio vingrinājumi ir viens no labākajiem veidiem, kā uzturēt savu garīgo un fizisko veselību tonusā. Kustības palīdz izvairīties no aptaukošanās un "izvēdina prātu" no ikdienas raizēm, pilnībā atrodoties "šeit un tagad" un koncentrējoties tikai uz savu ķermeni. Pasaules Veselības organizācija (WHO) rekomendē pieaugušam cilvēkam ik nedēļu nodoties mērenas intensitātes fiziskām aktivitātēm vismaz 150–300 minūtes vai vismaz 75–150 minūtes intensīvas slodzes aktivitātēm. Lai būtu drošs, ka muskuļiem pietiks spēka gan sportošanai, gan pēc tam, lai atjaunotos, būtiski ir atcerēties par magnija uzņemšanu ikdienā.
Foto: Shutterstock

Kad un kā magnijs var palīdzēt?
Tā kā pilna laika klātienes studijas es apvienoju ar nepilnas slodzes darbu, man ir jāpiedomā pie saviem ikdienas paradumiem, lai varētu izdarīt visu, kas man ir jāizdara, nenodarot pāri savam organismam. Esmu sapratusi, ka svarīgs ir režīms, kurā būtiska vieta ir atvēlēta rūpēm par savu organismu, lai tas būtu atpūties, izkustējies, labi un veselīgi paēdis un uzņēmis visas nepieciešamās uzturvielas un vitamīnus. Tā kā reizēm nākas mācīties vēlu vakaros vai agri no rīta, grēkojot uz miega rēķina, es papildus lietoju magniju, jo tas man palīdz uzturēt vienmērīgu enerģijas līmeni un mierīgu prātu.
Zane, strādājoša studente
Magniju man ieteica mana ginekoloģe, kad uzzinājām, ka esmu bērniņa gaidībās, jo pirmajā un otrajā trimestrī grūtniecēm mēdz būt dzemdes tonuss, kur magnijs var palīdzēt kā dzemdes atslābinātājs. Magnijs grūtniecības laikā gādā arī par organisma enerģētisko vielmaiņu. Ja tā ir par maz, var parādīties nervozitāte, slikts miegs, kā arī slikta dūša. Kā man teica mana ārste – magnijam ir svarīga loma arī kaulu, skrimšļu un zobu veidošanās procesā, kā arī tas ir svarīgs grūtniecēm ar paaugstinātu holesterīna līmeni vai neregulāru sirdsdarbību.
Lauma, pirmā bērniņa gaidībās
Es regulāri apmeklēju svaru zāli un nedaudz arī skrienu, tāpēc man ir svarīgi, lai manam ķermenim nekā netrūktu, tas būtu spēcīgs un pēc fiziskās slodzes varētu efektīvi arī atjaunoties. Magniju man ieteica lietot mans treneris, lai palīdzētu maniem muskuļiem atjaunoties – jo sevišķi pēc treniņiem, kuros cilāju smagus svarus. Un tas man arī palīdz uzturēt veselu imūnsistēmu kopumā, kas man ir svarīgi, lai es nesaslimtu un neizlaistu nevienu treniņu.
Reinis, aktīvs jaunietis
Foto: Panthermedia/Scanpix un Shutterstock

Uzlādē sevi ar "Magvit Platinum"! Muskuļiem, nerviem, enerģijai

"Magvit Platinum" īpašā trīs fāžu tehnoloģijas tablete izdala magniju organismā trīs dažādos etapos, ļaujot tam iedarboties gan ātri, gan ilgstoši. Viena "Magvit Platinum" tablete satur 0,7 miligramus B6 vitamīna (50% no ieteicamās dienas devas), 0,0125 miligramus B12 vitamīna (500% no ieteicamās dienas devas) un 400 miligramus magnija (107% no ieteicamās dienas devas).

"Magvit Platinum" sastāvā esošais magnija bisglicināts ir organisks magnija avots ar labu uzsūkšanos. Magnijs veicina normālu muskuļu darbību, palīdz samazināt nogurumu un nespēku un veicina normālu nervu sistēmas darbību. B12 vitamīns palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu. B6 vitamīns un magnijs veicina normālas psiholoģiskās funkcijas. Nesatur cukuru, konservantus, lipekli, laktozi un želatīnu.

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Reklāmdevējs: SIA "Omega Pharma Baltics"