Labāk būt kā "dadzim acī Eiropai" nekā piekāpties diplomātijas dēļ, šādu pārliecību aģentūrai LETA pauda "Jaunā laika" politiķis Krišjānis Kariņš, kas nesen atgriezās no Spānijas un Austrumeiropas labējo partiju semināra Barselonā.
Kariņš šajā pasākumā novērojis, ka dažādu valstu pārstāvji vairāk cenšas lobēt savas intereses, nevis tik daudz domāt par kopējo Eiropu. Tādēļ arī Latvijai vajadzētu skaļi aizstāvēt savas interese Eiropas Savienībā (ES), nevis tikai gatavoties kompromisiem, uzskata Kariņš.

Politiķis ir pārliecināts, ka Latvijai nepieciešams līdz pēdējam aizstāvēt savas intereses Eiropas konstitucionālajā līgumā un mazāk vērot, kam piekrīt vai nepiekrīt kaimiņi.

"Šobrīd darbojas Nicas līgums, un ES var mierīgi funkcionēt uz tā bāzes," sprieda Kariņš, piebilstot, ka patlaban izstrādātā līguma redakcija izdevīga lielajām alianses dalībvalstīm, jo paredz teikšanu ES vadībā atkarībā no iedzīvotāju skaita.

"Mums nepieciešams vairāk domāt par savu tautu nekā par diplomātiju," teica politiķis.

Viņš arī uzskata, ka nepieciešams kritiski vērtēt ES direktīvas. Kariņš skaidroja, ka atsevišķas Eiropas dalībvalstis nesteidzas tās ievērot, ja direktīva ir pretēja tās interesēm.

Kariņš uzskata, ka nepieciešams pastāvēt uz to, ka Eiropas konstitucionālajā līgumā jābūt katrai valstij savam komisāram. "Nav skaidrs, kādas pilnvaras būs Eiropas Komisijas prezidentam un ārlietu ministram," sprieda Kariņš.

Austrumeiropas un Spānijas labējo partiju pārstāvju seminārā secināts, ka nevajag rīkot referendumu par Eiropas konstitūciju, ES drošības spēkiem jāpapildina NATO sniegtās drošības garantijas, nevis ar tām jākonkurē, un ES konstitucionālā līguma preambulā nepieciešams iekļaut atsauci uz Eiropas kristīgajām saknēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!