Slavenākais Latvijas bokseris Mairis Briedis 2022. gadā ne tikai piedzīvoja otro zaudējumu profesionālajā karjerā, bet arī sadusmoja lielu daļu sabiedrības atsakoties nepārprotami nosodīt Krievijas iebrukumu Ukrainā un mēģinot kļūt par politiķi – tiktāl, ka pašmāju mediji pat atteicās pārraidīti viņa pēdējo cīņu. Par sportu, karu un politiku Uldis Strautmanis raidījumā "Aizmugure" pulksten 16 runā ar pašu Briedi.

Briedis dzimis 1985. gada 13. janvārī Rīgā. 16 gadu vecumā kļuvis par Latvijas čempionu kikboksā, bet 2008. gadā pirmoreiz - par Latvijas čempionu boksā. Profesionālo boksa karjeru Briedis uzsāka 2009. gadā, tās laikā izcīnot gan pasaules čempiona titulu WBC, IBA un IBF versijās, gan žurnāla "The Ring" jostu. Līdz šim pēdējā savas karjeras mačā 2022. gada vasarā 12 raundu cīņā Briedis gan zaudēja austrālietim Džejam Opetaijam, zaudējot arī IBF čempiona jostu.

Līdz pat 2022. gadam Briedis bija viens no populārākajiem un pozitīvi vērtētākajiem pašmāju sportistiem - viņš ir Triju Zvaigžņu ordeņa komandieris, un 2014. gadā iedzīvotāju balsojumā Briedis atzīts par Eiropas gada cilvēku Latvijā. Līdztekus profesionālajai boksa karjerai Briedis ilgstoši strādāt Valsts policijas Speciālo objektu apsardzes pārvaldē kā inspektors, līdz 2019. gadā šo amatu pameta.

Tomēr sabiedriskā doma krasi izmainījās pēc 2022. gada 24. februārī Krievijas uzsāktā pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Tolaik Briedis izpelnījās asu kritiku par publiskiem izteikumiem, atsakoties "nostāties kādā pusē". Tādēļ "TV3 Group" atteicās pārraidīt jau minēto Brieža cīņu pret Opetaiju.

Briedis daļas sabiedrības nosodījumu izpelnījās arī publiski nosodot Padomju okupācijas režīma pieminekļu, piemēram, tā dēvētā "Uzvaras pieminekļa" demontāžu, izplatot sociālajos tīklos sazvērestības teorijas par lidmašīnu it kā atstātām "ķīmiskajām trasēm", kā arī mēģinot kļūt par politiķi no partijas "Saskaņa" sarakta. "Saskaņa" gan nepārvarēja 5% barjeru un 14. Saeimā neiekļuva. Pretrunīgi vērtēti arī Brieža mēģinājumi uz cīņu izaicināt amerikāņu "Youtube" zvaigzni Džeiku Polu, publiski uzstājoties ģērbtam kā videospēļu varonim Mario.

Tagad sportists šķietami uzsācis centienus atgūt sabiedrības uzticību – pavisam nesen sociālajos tīklos publicēts video, kurā Briedis kopā ar Kijivas mēru un bijušo bokseri Vitāliju Kļičko stāsta par to, kā Ukrainā nogādājis humānās palīdzības kravu. Video Briedis saka, ka esot arī apmeklējis Buču un citās pilsētas, un tur notiekošais esot "drausmīgi". Viņš arī esot uzdāvinājis elektroģeneratoru Kijivas bērnu sporta skolai.

Par to visu šoreiz raidījumā "Aizmugure" ar Briedi runājām vairāk nekā stundu.

"Aizmugure" ir "Delfi TV" raidījums, kura epizodes publicējam katru nedēļu ceturtdienās. Pēc pirmizrādes epizodes ieraksts pieejams raidījumu arhīvā. Raidījumā Uldis Strautmanis kopā ar sportistiem, žurnālistiem, sporta funkcionāriem un politiķiem paver aizkaru uz sporta sasniegumiem un aizkulisēm.

Raidījuma jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!