Šobrīd tiek izstrādāti likuma grozījumi, kas Latvijas sporta komandām liegs piedalīties Krievijas vai Baltkrievijas sporta pasākumos, bet tie varētu kļūt vēl stingrāki, liedzot arī individuāliem sportistiem dalību vai darbu šo valstu sporta organizācijās. Tas varētu notikt, ja pašmāju sporta federācijas nebūs gana stingras, pieprasot saviem pārstāvjiem šajās valstīs nedarboties. Tā raidījumā "Aizmugure" pauda Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktors Edgars Severs. "Ja viņi to nepieņem, mēs iesim tālāk ar likuma līmeni," viņš solīja.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, IZM šobrīd izstrādā grozījumus Sporta likumā, ar kuriem noteiks, ka Latvijas komandām ir aizliegts piedalīties citu valstu, kas nav Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstis, Šveices Konfederācija un Apvienotā Karaliste, sacensībās, kā arī sacensībās, ja vairāk nekā puse to dalībnieku nav reģistrēti iepriekš minētajās teritorijās. Tikmēr tie Latvijas sportisti, treneri vai cits sporta personāls, kuri piedalās Krievijas vai Baltkrievijas sporta sacensībās šobrīd juridiski drīkst to darīt. Kaut, piemēram, Latvijas Basketbola savienība (LBS) jau pirms nedēļas izplatīja paziņojumu, kurā aicināja savus biedrus nepiedalīties nekādās sacensībās Krievijas teritorijā, Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Aigars Kalvītis portālam "Delfi" atzina, ka federācija nav centusies sazināties ar Krievijā strādājošajiem Latvijas hokeja treneriem. Pēc "Delfi" aprēķiniem, tādu ir vismaz seši, bet Kalvītis portālam norādīja, ka "minēto treneru privātās darba attiecības ar profesionāliem klubiem nav šobrīd LHF uztraucošs jautājums".

Severs raidījumā pauda, ka "šajā gadījumā LHF nav izdarījusi savu pamatlietu, kas bija jāizdara – uzreiz skaidri jānoformulē sava pozīcija". Viņš atsaucās uz LBS piemēru, uzsverot, ka tas ir jautājums par federācijas un nozares reputāciju, jo katra diena, kura paiet bez tik skaidras pozīcijas paušanas "liecina, ka vai nu federācijai nav sava nostāja, vai ir ārējas "spalvainas rokas", kas šos lēmumus neļauj pieņemt". "Ja viņi to nav izdarījuši šodien, tad, lai, kad klausās raidījumu, izdara nekavējoties un pauž savu skaidru pozīciju, tad mēs redzēsim ar ko mums ir darīšana," pauda Latvijā galvenais par sporta jomu atbildīgais ierēdnis.

Severs atzina, ka regulējumu, kas liegtu Latvijas sportistam vai sporta personālam spert kāju Krievijā vai Baltkrievijā, ministrija šobrīd neizstrādā, bet solīja, ka tāds taps, ja tiks atzīts par vajadzīgu. "Olimpiskā komiteja un sporta federāciju padome ir paudusi savu viedokli un aicinājumu federācijām, skatīsimies, cik tālu federācijas ies," pauda Severs.

Žurnālists Armands Puče gan aicināja ministriju nenogaidīt, bet rīkoties jau šobrīd. "Tās iniciatīvas, kas izrietēja no Muižnieces kundzes kā ministres, bija ļoti daudzsološas. Pie šī ir jāstrādā un jāpareizina ar divi. Paturiet prātā, ka mums ir darīšana ar ļoti rafinētu, ļoti negausīgu un korumpētu vidi. Nevajag neko šeit gaidīt, mums ir jārīkojās un jāpieņem lēmumi," aicināja žurnālists.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!