Latvijas hokeja izlases panākumi un iekļūšana Pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā ir ilgstoša procesa rezultāts, kuru ietekmējuši dažādi treneri un dažādi spēlētāji, ceturtdien "Delfi TV" raidījumā "Aizmugure" pauda bijušais izlases aizsargs Jēkabs Rēdlihs. Kristaps Sotnieks savukārt uzsvēra – uzvara pret Šveices izlasi un tikšana ceturtdaļfinālā Latvijas hokejam bija tik vajadzīga kā nekad, jo ļāvusi hokejam atgriezties uz popularitātes viļņa.

Rēdlihs pastāstīja, ka spēli pret Šveici vērojis klātienē kopā ar ģimeni un bērniem, un pauda prieku, visiem kopā izdevās piedzīvot emocijas, kuras sniedz īsts sports un uzvara. "Parasti cenšos skatīties ar vēsu prātu, bet šajā spēle bija ļoti patīkams satraukums, gribējās lai mūsu džekiem tiešām veicas," pastāstīja Rēdlihs. Viņš arī piebilda: "Pret labām komandām parasti salūstam, bet šeit bijs apliecinājums, ka šis maindsets [prāta stāvoklis - red.] ir mainījies."

"Tas bija kaut kas neticams," piebilda Sotnieks, "šobrīd hokeju skatās pat tie, kas nekad neskatās, visi apkārt runā tikai par hokeju. Šī uzvara, tikšana ceturtdaļ finālā bija tik vajadzīga kā nekad, jo hokejs nav tik populārs kā bija pirms vairākiem gadiem."

Savukārt, runājot par spēli pret Zviedriju, Sotnieks uzsvēra, ka jāspēlē droši, jo pretiniekiem ir vairāk ko zaudēt, nekā mums: "Protams, šodien varam izmainīt vēsturi, bet nevaram iesākt spēli, gaidot, ko viņi darīs. Mums ir jāsāk spēlēt un katram jāizdara savs darbs, un tad viss būs kārtībā."

Pēc Rēdliha domām, izlases panākumi ir process "cauri laikam": "Tas nav viens treneris, tas nav gala punkts, kurā Vītoliņš ir visu izdarījis. Tas ir process, kas sācies pirms kāda laika, apbružājoties pret lielajām komandām. Manuprāt, daudz devis Bobs Hārtlijs - mēs toreiz neskatījāmies, cik liels ir pretinieks – mēs gājām dušīt, gājām virsū! Daudziem no mums tas kaut kādā ziņā nepatika, bet man patika tas, ka mēs iesējām savos prātos to agresīvo, uzbrūkošo mentalitāti. Tas nenozīmē, ka tā visu laiku ir jāspēlē, bet tā mentalitāte, domu gājiens mainās – nevis skatāmies, kā kanādieši nāk, bet ejam un dušījam! Es domāju, ka tas viss – tagad ir Hara Vītoliņa hokejs, kas vairāk ir tomēr mūsu, latviešu hokejs, sasaistoties ar jauno mentalitāti – tas viss ir process. Mums ir jauni spēlētāji ar vecajiem kopā, kāds pavelk, viens nošancē – tas nav viens kaut kas konkrēts, bet vairākiem etapiem cauri iziets pasākums, kur mēs sākam saprast, ka varam, un kur sākam veidot savu hokeju."

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:


Gan Rēdliham, gan Sotniekam spēle pret Šveici sniegusi īpaši spēcīgas emocijas. Sotnieks priecājas, ka šie panākumi atgriezuši hokeju uz popularitātes viļņa, bet Rēdlihs pauž, ka tie arī ceļ "valstisko emocionālo un fizisko stāvokli", iedvesmojot kādu sportot vairāk.

Viens no galvenajiem faktoriem, kas ļāva gūt panākumus spēlē pret Šveici, bijusi fanu pārpildītā arēna: "Tā tiešām ir kā sestais spēlētājs!" saka Sotnieks. Jūtot tādu atbalstu, arī spēlētāji atdod sevi visu, piebilst Rēdlihs. Vērojot hokejista Kristapa Zīles spēli, abiem pārskrējušas skudriņas.

"Čaļi novērtē, ko paši ir izdarījuši," un apzinās, ka ar nākamo spēli viņi var ieiet vēsturē, saka Sotnieks. Rēdlihs norāda - ja iepriekšējās reizēs ceturtdaļfinālā komanda nopūtās, ka "fū, ar to spēles plāns izpildīts," šos gads atšķiras, spēlētāji ir sajutuši savu spēku.

"Tas dod nereālas emocijas, ja tāds vecis ienāk ģērbtuvē. Tā nav katru dienu!" par emocijām, kad komandas ģērbtuvē ieradās basketbolists Kristaps Porziņģis, saka raidījuma viesi.

Redzam, ka pēdējos gados spēlējam arvien labāk un labāk, tāpēc gribas ticēt, ka varam vinnēt arī ļoti svarīgas spēles, saka Rēdlihs: "Evolūcija ir notikusi, esam pievilkuši pie lieliem grandiem."

"Ja spēsim noturēties pirmās 5-10 minūtes, spēle izlīdzināsies," Sotnieks mudina spēlēt ar "vēsu galvu". Rēdlihs prāto – izlases panākumi ir ilgstoša procesa rezultāts, un sava ietekme bijusi arī Bobam Hārtlijam.

Statistika nav galvenais vārtsarga novērtējums, jo metienu daudzums neatspoguļo to bīstamību, saka Sotnieks. Rēdlihs uzteic vārtsarga Artura Šilova mieru laukumā, jo tas palīdz labākai sadarbībai ar aizsargiem un veido labāku komandas garu.

Spēlēm ir jāgatavojas, taču reizēm tā vietā, lai spekulētu, rēķinātu un štukotu, labāk ir koncentrēties uz spēli un "iespringt uz lietām, ko varam kontrolēt", uzskata Rēdlihs.

Ceturtdaļfināla spēles būs ļoti interesantas, jo komandas tajā ir ļoti līdzīgas, uzskata Rēdlihs. Sotnieks ir cer, ka mājas, tribīnes, fani – viss nostāsies mūsu pusē un tiksim tālāk.

Raidījuma jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!