Futbolam uzņemot apgriezienus, samazinājusies nemitīgā skandālu plūsma no Kataras, kur notiek FIFA 2022. gada Pasaules kausa izcīņa. Tomēr nedienas pa čempionāta organizēšanu un fanu svinību salāgošanu ar vietējiem musulmaņu tikumiem turpinās. Tagad uzmanības lokā nonākuši apšaubāmie ārvalstu līdzjutēju sadzīves apstākļi. "Soču olimpiskās spēles ir atgriezušās," raidījumā "Aizmugure" par to jokoja mūziķis un futbola fans Ralfs Eilands.

Katarā sabraukušo ārzemju futbola fanu neapmierinātību raisījis gan pēdējā brīža aizliegums stadionos tirgot alu, gan dažādie izteiksmes brīvības ierobežojumi, gan arī sadzīves apstākļi. Sociālajos tīklos lielu interesi raisījis kāds video, kur redzama fanu pilsētiņa. Proti, tā sastāv no celtniecības konteineros ar nelielu guļamistabu un tualeti izvietotiem "viesnīcu numuriņiem", par kuriem tiek prasīti aptuveni 200 eiro par nakti. Eilands to salīdzināja ar Soču olimpiskajām spēlēm, kuras arī izpelnījās plašu kritiku par sliktajiem sadzīves apstākļiem.

"Svinēt jau var bez aliņa, vienkārši tas, ka tev pasaka – tu nevari svinēt tā, nevari uzvilkt tādu kreklu, nevari to. Nu kā es pasvinēšu? Nedod Dievs, izdarīšu kaut ko, kas tev nepatīk un mani sašņorēs un aizvedīs uz cietumu!" viņš teica, pārmetot Katarai arī divkosību, jo, piemēram, arābu faniem, kuri tribīnēs spēlē ņirgājās par Vācijas futbolistu protestu nekādas soda sankcijas nesekoja.

Tikmēr futbola komentētājs un mūziķis Kristians Kareļins aicināja ar lielāku optimismu skatīties nākotnē: "Domāju šis paies un aizmirsīsies. Es tiešām ar patiesu prieku gaidu nākamo Pasaules kausu, kas būs Meksikā, ASV un Kanādā. Tie cilvēki tiešām māk taisīt šovu un svētkus."

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

Kā līdz šim spilgtāko čempionāta brīdi Kareļins izcēla favorītu Argentīnas zaudējumu Saūda Arābijai, gan atzīstot, ka favorītiem galvenais ir tikt ārā no grupas un ieskrieties. Eilands piebalsoja, ka tas var izvērsties līdzīgi kā Latvijai hokejā uzvarot Kanādu – vienkārši turnīra beigās pastarīši varēs lepoties, ka uzvarējuši čempionus.

Abi viesi atzina, ka jaunais kompensācijas laika uzskaites veids šķietami būtiski samazinājis tēlošanu laika novilcināšanai laukumā. Nav jēgas ilgi vāļāties pa laukumu, ja saproti, ka beigās tāpat pieliks laiku klāt un 99. minūtē spēlēt būs vēl grūtāk, atzina Kareļins.

Kareļins atzina, ka gaidāmās Pasaules kausa formāta izmaiņas – turpmāk tajā piedalīsies 48 komandas 32 vietā – devalvē tā vērtību. Vienlaikus, tas uz pagātnes sasniegumiem ļaus skatīties kā vērtīgākiem. Piemēram, arī Latvija 2004. gada Eiropas čempionātā iekļuva laikā, kad tajā cīnījās tikai 16 komandas, kas šo sasniegumu paceļ vēl augstākā vērtē.

Neiztika bez kritikas arī turnīra mājvietai Katarai. Eilands kritizēja tās vēlmi it kā uzņemt ciemos visu pasauli, vienlaikus pieprasot viesiem ievērot vietējās ieražas. Līdzīga tendence vērojama arī citos kausos, piemēram, 2018. gadā Krievijā – diktators grib parādīt, ka pie viņa viesos brauc visa pasaule, bet reāli negrib nodarboties ar viesmīlību, tikai palielīt sevi.

Runājot par saviem favorītiem šajā turnīrā, Kareļins izcēla Franciju, kura pēc "bažīgas" pirmās spēles, labi "aizrullējusi". Eilands tikmēr atgādināja – kaut Argentīnas komanda sākusi vāji, tās izrāviens nevienu nepārsteigtu.

Finālspēlē gan abi futbola fani sagaida Brazīlijas dueli ar kādu no pārējiem pasaules grandiem. Ielaušanos fināla četriniekā nevienam pastarītim viņi neprognozēja, gan atzīstot, ka interesanti būtu, ja kāda Āfrikas komanda, piemēram, Maroka, beidzot aizspēlētos tālu.

Raidījuma jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!