Izplūdušās robežas starp sporta žurnālistiku un mārketingu, pašu sportistu vēlme kontrolēt visu, kas par viņiem publiski izskan, kā arī fakts, ka analītiski materiāli par Latvijas sporta dzīvi medijos ir retums – tā raidījumā "Aizmugure" komunikācijas pētniece Anda Rožukalne raksturoja iemeslus, kādēļ Latvijā mēdz raisīties konflikti starp sportistiem un žurnālistiem. Viņa gan piebilda, ka ar līdzīgām problēmām saskaras arī citas jomas. Arī portāla sportacentrs.com galvenais redaktors Jānis Celmiņš atzina, ka daļa vainas jāuzņemas pašiem žurnālistiem, kuri sportistus atļaujas kritizēt ļoti reti. "Viens neērts komentārs, otra neērta izteikšanās, un sportists jau saspurojas," pauda Celmiņš.

Latvijā pēdējos gados bijis ne mazums gadījumu, kad slaveni sportisti vai sporta organizācijas atteikušies komunicēt vai nu ar visiem vietējiem sporta žurnālistiem, vai tikai daļu. Iemesli bijuši dažnedažādi – gan "pārāk kritiskas" publikācijas, gan "dzeltenās preses" spietošana ap sportistu dzīvesbiedrēm, gan tikai pašiem rakstu varoņiem vien zināmi, bet publiski neizklāstīti apsvērumi.

Vērtējot savstarpējās komunikācijas kultūru šajā žurnālistikas jomā, Rožukalne pauda, ka problēmas sakne ir izplūdušas robežas starp sporta žurnālistiku un sporta mārketingu. "Kad ir izdevīga publicitāte, lai piesaistītu sponsorus un fanus, žurnālisti ir ļoti noderīgi, bet tiklīdz sāk kritizēt, tad tā ir problēma," pauda Rožukalne, piebilstot, ka "skaidras robežas un vienošanās – kāpēc mēs te vispār esam – ir ļoti svarīgas, bet tās ir grūti noturēt".

Eksperte atzina, ka ar līdzīgām problēmām Latvijā saskaras arī tādu jomu kā bizness, kultūra un politika žurnālisti, jo, lai uzzinātu aktuālāko informāciju, žurnālistam ir pašam jābūt "iekšā" savā jomā. Viņa gan uzsvēra, ka tas ir arī pašu žurnālistu kultūras jautājums, jo Latvijā ir ļoti maz analītisku materiālu par sportu, kas izgaismotu problēmas, bet ilgtermiņā sportam nāktu tikai par labu.

Celmiņš savukārt atzina, ka daļa problēmas ir tajā, ka slavenākie sportisti mēdz būt arī "lielas personības", kuri neieklausās savos menedžeros vai sabiedrisko attiecību padomniekos, kad tie dod padomus, kā korekti komunicēt ar medijiem. Daļa vainas, viņaprāt, jāuzņemas arī pašiem žurnālistiem, kuri ir kūtri sporta izcilniekus kritizēt: "Te droši vien saknē ir tas, ka sporta medijs Latvijā ir pārāk draudzīgs pret sportistu jau vēsturiski. Kritikas ir ļoti maz un sportists pie tās vienkārši nav pieradis."

Raidījuma sākumā Uldis Strautmanis ar "Delfi" sporta žurnālistu Reini Lāci apsprieda šīsnedēļas sporta aktualitātes.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

ASV šī nedēļa pagājusi basketbola zīmē – to pārņēmis ikgadējais "marta trakums", jeb koledžu basketbolistu līgas izslēgšanas spēles. Eiropā savukārt sākusies reālā cīņa par UEFA Čempionu līgas trofeju, un aizvadītas pirmās ceturtdaļfināla spēles. Reinis prognozēja, ka finālā varētu sastapties komandas no Spānijas un Anglijas.

Uldis un Reinis arī izmantoja iespēju apsveikt Latvijas Futbola federācijas prezidentu Vadimu Ļašenko dzimšanas dienā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!