"Man ir kauns, ka mēs joprojām par to runājam 2022. gadā un šo stiepjam kā gumiju nu jau 20 gadus," tā raidījuma "Kāpēc" diskusijā par Civilās savienības likumu izteicās rakstniece Ilze Jansone, kura šobrīd tiesājas ar Latvijas valsti par savas viendzimuma savienības atzīšanu. Likuma oponents Jānis Iesalnieks (NA) tikmēr aicināja šādus jautājumus uzticēt tautas balsojumam, kamēr Edgars Tavars (ZZS) atzina, ka Saeima šo regulējumu, visticamāk, pieņems.

Jansone raidījumā norādīja, ka Civilās savienības likumprojektam esot daudz trūkumu – piemēram, viņai nav skaidrs, vai pēc tā pieņemšanas Latvija beidzot atzīst viņas Maltā noslēgto savienību ar dzīvesbiedri. Tomēr, par spīti tam viņa likumu atbalstot: "Es ļoti ceru, ka šāds likums beidzot tiks pieņemts, un mēs varētu šo tēmu noņemt no trases uz ilgu laiku un vienkārši dzīvot rūpējoties par tām tēmām, kas ir ļoti būtiskas un risināmas sabiedrībā."

Jansone norādīja, ka Civilās savienības likuma pieņemšana būtu arī skaidrs signāls, ka Latvijas valsts viņu uzskata par vajadzīgu. "Es zinu ļoti daudzus viendzimuma pārus, kas šī iemesla dēļ ir atstājuši valsti un daudzus, kas to apsver. Ļoti talantīgus, ārstus, piemēram. Viņu argumentācijā vienmēr šis ir parādījies – mēs jūtamies tā, ka mēs savai valstij neesam vajadzīgi," skaidroja Jansone.

Tikmēr Saeimas deputāts Jānis Iesalnieks (NA), kurš Civilās savienības likumu neatbalsta aicināja uzticēties Latvijas sabiedrībai, "kam vēlēšanās būs iespēja vērtēt dažādu partiju programmas un izpildītos solījumus, un balsot atbilstoši savai pārliecībai". Savukārt cits likumprojekta kritiķis Edgars Tavars (ZZS) atzina gaidāmo sakāvi: "Cīņa šajā Saeimās beigsies. Acīmredzams ir pārsvars konkrētajam likumprojektam un tas visticamāk arī tiks atbalstīts."

Jau ziņots, ka Civilās savienības likumprojektu Tieslietu ministrija (TM) sagatavojusi, reaģējot uz ST 2020.gada spriedumu bērna dzimšanas atvaļinājumu lietā, ar kuru tiesa atzina, ka Satversme uzliek likumdevējam pienākumu nodrošināt viendzimuma ģimeņu juridisko aizsardzību, tostarp arī pienākumu nodrošināt iespēju juridiski nostiprināt savas attiecības un tikt valsts atzītām par ģimeni.
Civilās savienības likumprojektā norādīts, ka tā mērķis būs nodrošināt personu, kuras noslēdz civilo savienību, personisko un mantisko tiesību aizsardzību. Likumā paredzēts noteikt kārtību, kādā noslēdz un izbeidz civilo savienību un tās pušu personiskās un mantiskās attiecības.

"Kāpēc" diskusijā par šo tēmu piedalījās Jansone, Tavars, Iesalnieks, kā arī Saeimas deputāte Inese Voika (A/P) un Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāre Ilona Kronberga.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

Voika norādīja, ka daudzi uz partnerattiecību reģistrācijas jautājumu raugoties kā uz konservatīvo un liberālo ideoloģiju sadursmi, bet, viņasprāt, tas esot vienkārši tiesību jautājums. Pašreizējais Civilās savienības likumprojekts esot minimums, par ko Saeimas vairākums varot vienoties.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!