"Jūs mani spiežat atbildēt, pasakot pārkāpējiem priekšā, kur viņi tagad var doties un sākt aģitēt," raidījumā "Kāpēc" sacīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume, jautāts, vai interneta platformas "Telegram" un "TikTok" sadarbojas ar KNAB, un vai tās atklāj naudas summas, kādas partijas tērē priekšvēlēšanu aģitācijai.

"Ar "Telegram" ir salīdzinoši neiespējami un es pieļauju, ka ar "TikTok" ir līdzīgi," secināja Straume. Jautāts, vai KNAB ir mēģinājis sadarbību uzsākt un tā nav sanākusi, Straume sacīja: ""No response" – nav nekādas atbildes."

Viņš norādīja, ka jautājums par sadarbību joprojām ir procesā: "Es negribu pateikt publiski, ka kādas kompānijas nesadarbojas ar Latvijas varas iestādēm." Uz žurnālistes iebildi, ka viņš to jau ir iepriekš pateicis, Straume skaidroja, ka tāda situācija esot uz šo dienu: "Es negribu vainot kādu kompāniju, kura varbūt mums pēc nedēļas sniegs atbildi, un tad Straume būs jau nedēļu iepriekš pateicis, ka kompānija nesadarbojas. Tā nebūtu pareizi."

KNAB vadītājs norādīja, ka aģitācija "Telegram" un "TikTok" platformās tiekot monitorēta, cik vien tas ir iespējams – ir rīki, ar kuru palīdzību to iespējams veikt. Šim nolūkam tiek izmantots ārpakalpojums, kas KNAB uzdevumā to veic. "Ikdienas darbā attiecībā uz interneta vidi krasas, kardinālas izmaiņas, salīdzinot ar laiku pirms četriem gadiem, nav saskatāmas," secināja Straume.

Jautāts par sadarbību ar sociālo tīklu "Facebook" un viņa pirms diviem gadiem sacīto, ka sadarbība ar to uzlabojusies, Straume skaidroja, ka partijas pašas deklarē, cik tās ir iztērējušas līdzekļus vienā vai otrā sociālajā tīklā, un tad KNAB lūdz sociālajam tīklam apstiprināt, vai tas patiešām atbilst patiesībai. Viņš norādīja, ka atbilde no sociālā tīkla prasot kādu laiku, bet sadarbība notiekot, un KNAB varot pārliecināties, vai partijas sniegtā informācija ir patiesa.

Viņš uzsvēra, ka viena lieta ir tas, ko apmaksā partijas, bet ir arī individuālās kampaņas, ko veic individuālas amatpersonas. Tās prasot papildu resursus, lai arī tās pārbaudītu un ieskaitītu partijas izdevumos par kampaņu.

"Delfi" jau ziņoja, ka Saeima 9. jūnijā apstiprināja Jēkabu Straumi uz vēl vienu termiņu KNAB vadītāja amatā. Par Straumi nobalsoja 72 deputāti, bet pret bija 16 – pamatā visa "Konservatīvo" frakcija.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit:

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!