Patēriņa cenu kāpums Latvijā gada laikā sasniedzis 21,5%, un straujās inflācijas apstākļos bieži izskan mudinājumi mazināt nodokļu slogu, lai iedzīvotāju maciņos naudas paliktu vairāk. Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) sekretārs Normunds Malnačs piektdien "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" pauda, ka akcīzes nodokļa samazināšana pēc būtības būtu atbalsts turīgajiem iedzīvotājiem, savukārt Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs norādīja, ka, samazinot Pievienotā vērtības nodokļa (PVN) likmi, krītas valsts budžeta ieņēmumi, bet ne cenas.

FDP nostāja pret akcīzes nodokļa samazināšanu degvielai ir samērā kategoriska divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, tam ir liela fiskālā ietekme, - lai samazinātu degvielas cenu par vienu centu, tas valsts budžetā tas izmaksātu 10 miljonus eiro. Otrkārt, visā pasaulē pieprasījums pēc degvielas ir neelastīgs, tajā skaitā arī Latvijā, proti - cenas ir dubultojušās, bet patēriņš nav mazinājies.

“Lai kā mums rādītu žēlinošus sižetus, ka cilvēki nevar ieliet benzīnu, degvielu “pa lielam” patērē pārtikuši cilvēki,” sacīja Malnačs un atgādināja, ka par visu kāds maksā, tajā skaitā arī par atbalsta pasākumiem.

Savukārt PVN likmes samazināšana visdrīzāk nedos gaidīto cenu samazinājumu. Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs atgādināja, ka, iepriekš, kad Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, ogām un augļiem tika piemērota samazināta PVN likme, “ietekme uz cenām ne tuvu nebija tāda, cik fiskālie zaudējumi.”

“Pirms PVN samazinājuma visi ražotāji saka – samazināsim cenas tieši par tik, bet nākamajā rītā izrādās, ka patērētājiem jābūt pateicīgiem par to pašu cenu, jo “mums taču degvielas izmaksas, algas, uzglabāšanas izmaksas – jūs taču saprotiet!” Un cena turpina kāpt. Tāpēc akcīzes un PVN samazināšana nav pamatota,” sacīja Krasnopjorovs.

Viņš arī piekrita Malnača paustajam par akcīzes nodokli degvielai: “Ja cilvēkam ir automašīna, tas nozīmē, ka viņa ienākumi ir diezgan augsti. Akcīzes nodokļa samazināšana nozīmē subsidēt cilvēku, kam jau tā ir augsti ienākumi.”

Tiesa, Krasnopjorovs piebilda - ja Latvijas kaimiņvalstis samazinātu akcīzes nodokli, tad arī mums tas būtu jādara, lai nesamazinātu savu uzņēmumu konkurētspēju. “Ja citas valstis mums apkārt akcīzi nesamazina, arī mums nav jēgas to darīt, jo kā valsts atbalsts tas nav efektīvs,” rezumēja ekonomists.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!