Tik lielā valstī kā Krievija ekonomiskie procesi ir ļoti lēni, tāpēc ietekmi, kādu atstās Eiropā 3.jūnijā pieņemtais naftas embargo, Krievija sajutīs aptuveni pēc pusgada, intervijā ar Olgu Dragiļevu raidījumam "Kāpēc" norādīja ekonomists Nikolajs Kuļbaka. "Ir stāsts par dinozauriem, kuriem nokoda asti, bet galva par to vēl nezināja. Mums aste ir nokosta, bet galva par to nezina," viņš skaidroja.

No jau ieviesto sankciju sekām daudz ko redzēsim jūnijā, jo daudzi ārzemju uzņēmumi sāk patiesi pamest Krieviju, prognozē ekonomists: "Viņi palika uz diviem trim mēnešiem, nepārdeva preces un nestrādāja ar klientiem, bet turpināja maksāt algas. Tagad daudzi tiešām aiziet, un šis process tikai sākas."

Krievijas Centrālā banka līdz šim nostrādājusi labi un tai izdevies mīkstināt sankciju ietekmi, taču sankciju dēļ imports krities vismaz uz pusi, kas nozīmē, ka daudz patēriņa preču un rezerves daļu neienāk un tam ir nopietna ietekme. Pagaidām tirgus vēl darbojas uz iekšējām rezervēm, tāpēc situācija pasliktinās ļoti lēnām. Tomēr daļa uzņēmumu sāk izjust problēmas – trūkst detaļu, notiek pāreja uz mazāk kvalitatīviem produktiem, lokāla ražošanas samazināšanās, krīt patēriņš.

Savukārt naftas embargo efektu Krievijā varēs redzēt aptuveni pēc sešiem mēnešiem. "Kaut kāda nauda joprojām nāk. Ar laiku sankcijas rezultēsies ar budžeta deficītu. To nāksies kompensēt, aizņemoties vai ieslēdzot naudas drukāšanu. Tas nozīmēs inflāciju. Aizņemties nevarēs sankciju dēļ," skaidro ekonomists.

Gāzes embargo drīzāk padziļinās krīzi, nevis paātrinās ekonomikas bojāejas tempu, uzskata Kuļbaka. Kā vēl vienu nopietnu problēmu viņš norāda apstākli, ka, situācijai pasliktinoties, pasliktinās arī informācijas aprite, statistika tiek noklusēta un rezultātā speciālistiem ir grūtāk pieņemt lēmumus. Daudziem ekonomikas skaitļiem, ko šobrīd publicē Krievija, ticēt var ar lielām šaubām, uzsver ekonomists.

Kuļbakas vērtējumā Krievijas Centrālā banka visdrīzāk jau ir izsmēlusi savus resursus, ar kuru palīdzību var mīkstināt krīzi un tālāk ekonomikai jānoregulējas pašai. Kā tas notiks un kā notiks sistēmas transformācija, neviens nezina, taču process notiks lēni un Krievijā gaidāma stagnācija vairāku gadu garumā.

Ja Krievijas ekonomika tiktu pilnībā uzlikta "uz kara sliedēm", sākot pilnīgu mobilizāciju, Krievijai pietiktu naudas karam vienam vai diviem gadiem, norāda Kuļbaka, un piebilst: "Problēma ir cita - vai pietiks pacietības iedzīvotājiem?"

Pilnu raidījuma ierakstu aicinām noskatīties šeit.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!