Sabiedrībā kopumā sašķeltība starp krievu un latviešu valodā runājošajiem nav liela problēma, taču šo jautājumu visbiežāk uzkurina tieši politiķu izteikumi un lēmumi, lai mobilizētu savus vēlētājus – tā piektdien, 18.februārī, sprieda "Delfi TV" jaunā diskusiju un interviju raidījuma "Kāpēc" viesi. Brīdis, kad šis jautājums vairs nebūs dienaskārtībā, ir laika jautājums, uzskata Valsts prezidenta padomniece kultūrpolitikas jautājumos Sarmīte Ēlerte (JV).

Raidījumā, kurā žurnāliste Olga Dragiļeva pētīja, kādas sekas bijušas referendumam par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, Ēlerte pauda, ka līdz referendumam sabiedrībā laiku pa laikam virmojušas idejas, ka varbūt tomēr krievu valoda varētu kļūt par otru valsts valodu vai ka Latvijas pilsonību varētu piešķirt visiem bez kritērijiem. “Referendums ielika stabilus pamatus tālākai politikai, jo pati svarīgākā integrācijas politika ir tad, ja cilvēki kopā dara kopīgas lietas,” pauda prezidenta padomniece, norādot, ka šis pavērsiens ļāvis daudz izlēmīgāk rīkoties, lai pārietu uz izglītību tikai valsts valodā.

Tomēr statistika liecina, ka joprojām tikai puse krievvalodīgo iedzīvotāju uzskata sevi par Latvijas patriotiem. Ēlertes ieskatā tas nenozīmē, ka pēdējie desmit gadi sabiedrības integrācijas jomā būtu izniekoti, taču jautājums vairs nav tik svarīgs. “Tam, ka puse krievvalodīgo nav patrioti, jāsaprot, kādi tam iemesli – sociāli, krīzes dēļ radīti. Ja šie iemesli radīti tāpēc, ka mūsu bērniem ir jāmācās vienotā skolā, tad diemžēl acīmredzot nāksies samierināties ar zināmu neapmierinātu cilvēku daļu,” sacīja prezidenta padomniece.

Viņasprāt, sabiedrības saliedētība ir jautājums, kura risināšanai nepieciešams vairāk laika: “Kādreiz man uzdeva jautājumu, kad šī problēma [sabiedrības sašķeltība] vai izjūta tiks atrisināta. Es teicu – tas, kas izdarīts 50 gados, tiks atrisināts 50 gados,” sacīja Ēlerte

Viņai oponēja rus.lsm žurnālists Aleksejs Dunda, kurš pauda viedokli, ka laika gaitā šis jautājums atrisināsies ne tāpēc, ka būs kāds pavērsiens integrācijas jomā, bet tikai tāpēc, ka “tā puse, kas sevi neuzskata par patriotiem, dabisku iemeslu dēļ nomirs vai izbrauks no valsts, meklējot citu vietu, kur dzīvot. Tad tiešām nevajag uztraukties, nevienu nevajag integrēt, viss ir kārtībā. Vai tā tiešām ir, man ir šaubas,” sacīja žurnālists.

Pilnu raidījuma "Kāpēc" diskusijas "Kāpēc Latvijas sabiedrība joprojām ir sašķelta?" ierakstu skatieties šeit. Raidījumu iespējams noklausīties arī Apple un Spotify podkāstos!

Raidījums "Kāpēc" ik nedēļu piektdienās pulksten 12 portāla "Delfi" lietotājiem tiešraidē piedāvās gan diskusijas, gan spraigus viedokļu dueļus, gan padziļinātas intervijas. Tā vienkāršais nosaukums – "Kāpēc" – raksturo svarīgāko jautājumu kvalitatīvā žurnālistikā un arī paša raidījuma galveno mērķi: palīdzēt sabiedrībai atklāt notikumu cēloņus un analizēt kopsakarības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!