"Tā varētu teikt," – tā "Jaunās Vienotības" (JV) pārstāve Evika Siliņa raidījumā "Kāpēc" atbildēja uz jautājumu, vai JV ministru portfeļus "sadalījusi" viena pati, nekonsultējoties ar topošajiem koalīcijas partneriem. "Apvienotā saraksta" (AS) pārstāvis Edvards Smiltēns kolēģiem pārmeta "valdnieka" nevis "vadītāja" stilu valdības veidošanas sarunās.

Jau vēstīts, ka koalīcijas izveides sarunas ievilkušās un neoficiāli turpinās nedēļas nogalē, partijām nespējot vienoties par to, kas jādara nākamais – vispirms jāvienojas par valdības darāmajiem darbiem, vai arī par to, kurš būs atbildīgs par konkrētām jomām.

Smiltēns raidījumā uzstāja, ka AS neapmierinātības iemesls ir, nevis tam piedāvātie portfeļi – Iekšlietu, Veselības, Zemkopības un Reģionālās attīstības un digitalizācijas lietu ministrijas – bet gan JV izvēlētais koalīcijas sarunu vešanas veids. "Es esmu personīgi bijis kādu četru valdību veidošanas procesos. Ir valdnieka pieeja un vadītāja pieeja. Valdnieks imperatīvi uzstāda nosacījumus, uzliek termiņus, uzliek ultimātus, pasaka, kā būs. Vadītājs veic konsultācijas, saliedē komandu, mēģina saprast nianses un nāk ar Zālamana lēmumu, kur neapmierināti paliks drusciņ visi. Labākos rezultātus var sasniegt tieši ar šādu komplektu. Pagaidām mums ir bijis pirmais scenārijs," sūrojās politiķis.

Tikmēr Siliņa vēlāk raidījumā, lūgta skaidrot, kādēļ "Jaunā Vienotība" ministru portfeļus partneriem piedāvājusi sadalīt tieši šādi, skaidroja, ka vēsturiski ministrijas neformāli iedalītas "spēka", "dailes", "mugurkaula" un "reformu" ministrijās, dalot atbildību tā, lai viens politiskais spēks proporcionāli atbildētu par katru no šiem sektoriem. Piemēram, ja pie "spēka" ministrijām pieskaita Aizsardzības, Iekšlietu un Tieslietu ministrijas, tad "Apvienotajam sarakstam" piedāvāts iekšlietu ministra portfelis, jo tieši šī ministrija Latvijā atbild par krīžu vadību, par ko politiskais spēks ļoti daudz runājis pirms vēlēšanām. "Mums šķita ļoti būtiski piedāvāt šo programmatisko mērķi "Apvienotajam sarakstam" īstenot, jo par aizsardzību, jā, varbūt tur ir cilvēki, bet tik daudz programmatisko uzstādījumu mēs nesaredzējām, kā tas bija par krīžu vadību, kas nemitīgi tiek atgādināts," skaidroja Siliņa.

Jautāta, kādēļ AS piedāvāta arī Zemkopības ministrija, ko pēdējos četrus gadus vadījusi Nacionālā apvienība, Siliņa atsaucās uz "vairākkārt izskanējušu jautājumu par situāciju kapitālsabiedrībās, Latvijas Valsts mežos", ko nevēloties saasināt. Tikmēr Reģionālās attīstības un digitalizācijas lietu ministra portfeļa piedāvāšanu "Apvienotajam sarakstam" Siliņa pamatoja ar to, ka šajā spēkā ietilpst arī partija Latvijas Reģionu apvienība.

Lai kāds būtu pamatojums, uz precizējošo jautājumu, vai tiešām šo iedalījumu "Jaunā Vienotība" izveidojusi viena pati, ar partneriem par to nekonsultējoties, Siliņa atzina: "Tā varētu teikt." Smiltēns uz to izteica repliku: "Nu – te arī atbilde."

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!