Krievijas ilgi kāpinātā spriedze pie Ukrainas robežām ir izvērtusies pilna mēroga iebrukumā Ukrainā. Cik tālu gatavs iet Kremļa saimnieks Vladimirs Putins, vai šoreiz Rietumu sankcijas spēs viņu apturēt un vai Latvijas iedzīvotāji ir drošībā? Par to diskusiju raidījumā "Kāpēc" žurnāliste Olga Dragiļeva piektdien, 25.februārī, sarunājās ar ekspertiem Juri Ķiploku, Mārtiņu Varguli un Elīnu Langi-Ionatamišvili, iekšlietu ministri Mariju Golubevu (A/P), Ārlietu ministrijas parlamentāro sekretāri Zandu Kalniņu-Lukaševicu un Saeimas "Saskaņas" frakcijas priekšsēdētāju Jāni Urbanoviču.

Konflikta eskalācija pie Ukrainas robežām brieda vairāku mēnešu garumā - Krievija savilka aizvien lielākus militāros spēkus gan pie Ukrainas robežām, gan arī izvietoja 30 000 karavīru Baltkrievijā.

Pirmdien, 21.februārī, Putins paziņoja, ka atzīst Doņeckas un Luhanskas pašpasludināto "tautas republiku" neatkarību. Šis lēmums izraisīja Eiropas, ASV, Lielbritānijas un citu valstu sašutumu un tās viena pēc otras noteica dažādas sankcijas. Taču tās Putinu neapturēja.

Jau otrdien separātisti Austrumukrainā vērsās pie Putina ar lūgumu palīdzēt stāties pretī "Ukrainas agresijai", savukārt naktī uz ceturtdienu Putins sāka plaša mēroga uzbrukumu Ukrainai.

Bet vai ar sankcijām vien agresoru izdosies nomierināt? Cik tālu ies Putins un kas ir viņa mērķi?

Raidījumu ierakstā būs iespējams noklausīties arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!