Krievijas prezidenta Vladimira Putina opozicionārs, šaha čempions Garijs Kasparovs gadiem brīdināja pasaules līderus par to, ka Putina agresija reiz izraisīs Eiropas mēroga traģēdiju un salīdzināja viņu ar Hitleru. Daudzi neticēja. Kasparovam izrādījusies taisnība. Piektdien, 11.martā, raidījumā "Kāpēc" žurnāliste Olga Dragiļeva sarunājās ar Kasparovu - par Putinu, karu un Krievijas nākotni.

Uz jautājumu, kā viņš jūtas tagad, kad viņam izrādījusies taisnība par Putinu, Kasparovs sacīja: "Es jūtos slikti, jo šis nav tas gadījums, kad gribas kliegt, ka man bija taisnība, jo viss ir beidzies traģiski. Un tas, ko redzu video reportāžās no Ukrainas... Man ir kauns, ka es esmu Krievijas pilsonis, kaut gan man grūti pārmest pat pastarpinātu saistību ar tiem noziegumiem, kurus šodien veic Krievijas armija Ukrainas zemē."

Kopš 24.februāra, kad Krievijas karaspēks iebruka Ukrainā, Krievijā nerimst pretkara akcijas. Kasparovs ir viens no Krievijas opozicionāru, zinātnieku un sabiedrisko darbinieku grupas, kuri izveidojuši Krievijas Pretkara komiteju ar mērķi cīnīties pret Vladimira Putina diktatūru, kas izraisījusi karu ar Ukrainu. Daļa no šiem opozicionāriem dzīvo ārvalstīs, tāpat kā Kasparovs, kura mītnes vieta kopš 2013.gada ir ASV.

Kopš 2016.gada viņš ir arī regulārs «Brīvās Krievijas foruma» dalībnieks. Forums notiek Lietuvā, tajā piedalās virkne ietekmīgu Krievijas politiskās opozīcijas un inteliģences pārstāvji, kuri apspriež iespējamos Krievijas nākotnes scenārijus, valsts un sabiedrības attiecības Krievijā, Valsts domes vēlēšanas, attiecības starp Krieviju un Rietumiem, kā arī Krievijas nozīmi militārajos konfliktos.

Komentējot agresora Vladimira Putina uzsākto iebrukumu Ukrainā un Rietumu reakciju uz to, Kasparovs brīdinājis NATO valstis, ka Trešais pasaules karš jau sen ir sācies, un Ukraina ir tikai pašreizējā fronte. Viņš arī kritizējis Rietumvalstis un NATO, ka tās stāv malā un vēro, kā Putins Ukrainā veic genocīdu, un nerīkojas pietiekami izlēmīgi, lai apturētu Putinu. “Vai nu Putins iznīcina Ukrainu un galu galā sagādā NATO vēl lielāku katastrofu, vai Putins krīt Krievijā. Viņu nevar apturēt ar vājumu.”

Raidījumā runāsim par to, kā apturēt Putinu un vai to bija iespējams izdarīt arī agrāk, par Rietumvalstu sankcijām un pašas Krievijas nākotni – vai eiropeiska, demokrātiska Krievija vispār ir iespējama?

Intervijas ierakstu, tāpat kā citus "Kāpēc" raidījumus, vēlāk iespējams noklausīties arī Apple un Spotify podkāstos!

.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!