Aizvadītais gads bijis dramatisku pavērsienu pilns – ja gada sākumā diskutējām par ierobežojumiem un to, kā mazināt augsto mirstību no Covid-19, tad kopš 24. februāra, kad Krievija sāka brutālu iebrukumu Ukrainā, dzīvojam kara ēnā. Uz šī fona arī Latvijas vēlētāji rudenī kārtējās vēlēšanās ievēlējuši jaunu Saeimu un valdību. "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" skatieties žurnālistes Olgas Dragiļevas interviju ar Valsts prezidentu Egilu Levitu par valdību, Krieviju, iekšpolitiku un viņa paša nākotnes plāniem.

Atbildot uz Krievijas agresiju, Rietumvalstis šī gada laikā apstiprinājušas arvien jaunas sankcijas pret Krieviju, finanšu, enerģētikas, transporta, vīzu politikas un citās jomās, un patlaban tiek gatavota jau desmitā sankciju kārta. Vienlaikus sankcijas nopietni ietekmē arī Rietumvalstu ekonomiku – strauji augot energoresursu cenām, inflācija sasniedz jaunus rekordus. Pēc Latvijas Bankas prognozēm, gada vidējā inflācija Latvijā sasniegs 17,3%-tus.

Krievijas karš ietekmējis arī Latvijas iekšpolitiku. 11. Augustā Saeima pieņēma paziņojumu par Krievijas atzīšanu kā terorisma atbalstošu valsti, pakāpeniski demontēti padomju okupāciju slavinoši pieminekļi, bet septembrī Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja likumu grozījumus nosakot pakāpenisku pāreju uz izglītību tikai valsts valodā līdz 2025. gadam.

Rudenī Latvijā notika vēlēšanas, un Saeimā ievēlētas septiņas partijas. Vienas no ilgākajām koalīcijas veidošanas sarunām decembra vidū rezultējušās ar valdību, kurā pārstāvētas trīs partijas ("Jaunā Vienotība" un "Nacionālā apvienība", kā arī dažādu partiju pārstāvju izveidotais "Apvienotais saraksts"). Tomēr joprojām smagākās diskusijas par nodokļu politiku, jauna sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecību un citiem tematiem Latvijas politiķi atlikuši uz janvāri.

Savukārt nākamā gada vidū gaidāmas Valsts prezidenta vēlēšanas. Valsts prezidentam raidījumā jautāsim arī par viņa paša nākotnes plāniem – vai plāno kandidēt uz otru termiņu Valsts prezidenta amatā.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!