Traģēdija Jēkabpilī, kad tālbraucējs Leons Rusiņš, par spīti liegumam tuvoties, ilgstoši vajāja savu bijušo dzīvesbiedri, līdz 16. aprīlī viņu nogalināja dēla un mātes acu priekšā, likusi tiesībsargājošām iestādēm un politiķiem domāt par likumu grozījumiem, lai šādas paredzamas un novēršamas traģēdijas Latvijā vairs neatkārtotos. Ko mainīsim regulējumos un vai ar jauniem likuma pantiem būs gana? Par to diskutējām "DelfiTV" raidījumā "Kāpēc" ar žurnālisti Olgu Dragiļevu.

Raidījumā piedalījās iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS), tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV), ģenerālprokurors Juris Stukāns, Saeimas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Grasbergs (NA), biedrības “Centrs MARTA” vadītāja Iluta Lāce, Valsts probācijas dienesta vadošais pētnieks Anvars Zavackis

Pēc slepkavības Jēkabpilī kļūdas un neizdarības savā darbībā sāka meklēt gan policija, gan prokuratūra, gan vēlāk – arī tiesa. Arī politiķiem nācās atzīt, ka sievieti, kura izmantoja visus iespējamos rīkus un rīcības, lai lūgtu aizsardzību, varēja pasargāt, un tas, ka varmāka viņu tomēr nogalināja, ir pilnībā valsts vaina.

Saeimas Juridiskajā komisijā šonedēļ likumdevēji un eksperti sprieda par to, kādi grozījumi likumos nepieciešami, lai policijai būtu plašākas iespējas varmāku apturēt un prokuroriem un tiesnešiem – lemt bargākus sodus. Bet vai ar to pietiks, lai šādas slepkavības vairs nekad neatkārtotos – skatieties raidījumā.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!