Maija beigās 14. Saeima vēlēs jaunu Valsts prezidentu. Pagaidām šā brīža prezidentam Egilam Levitam nav pārliecinoša atbalsta, lai amatā paliktu uz otru termiņu, bet tikmēr par gatavību kandidēt uz šo krēslu paziņojis uzņēmējs, “Apvienotā saraksta” dibinātājs Uldis Pīlēns. Kāda būs cīņa par Valsts prezidenta krēslu un kas tajā piedalīsies – skatieties “Delfi TV” raidījumā “Kāpēc” ar žurnālisti Olgu Dragiļevu.

Raidījumā piedalīsies politikas ekspertes - "Providus" vadošā pētniece un direktore Iveta Kažoka un politoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras docētāja Lelde Metla-Rozentāle, - kā arī koalīciju veidojošo partiju līderi - partiju apvienības "Jaunā vienotība" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis, partiju apvienības "Apvienotais saraksts" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars un partijas "Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jurģis Klotiņš.

Pašreizējais Valsts prezidents Egils Levits vēl nav paziņojis, vai kandidēs uz otro termiņu, un arī politiķi ir izvairīgi par to, vai atbalstīs viņa kandidatūru. Taču par gatavību sēsties prezidenta krēslā šonedēļ pavēstījis Pīlēns, kurš varētu gūt vairākuma parlamenta deputātu atbalstu, ja par viņu balsotu arī opozīcija, tajā skaitā partija "Stabilitātei" un tās frakciju pametusī deputāte Glorija Grevcova.

Taču sagaidāms, ka prezidenta amata kandidātu loks paplašināsies, ceturtdien intervijā "DelfiTV" pavēstīja premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV). Iepriekš neoficiāli izskanējis, ka uz prezidenta amatu varētu kandidēt arī Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis un NATO ģenerālsekretāra vietniece Baiba Braže.

Valsts prezidenta vēlēšanas notiks 31. maijā, bet Saeimas deputātiem kandidatūras jāizvirza no 9. līdz 13.maijam. Kas šobrīd ir galvenie nezināmie un intrigas, izraugoties nākamo Valsts prezidentu, skatieties raidījumā!

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!