Eiropas līderi šonedēļ vienojušies par daļēju embargo Krievijas naftai, lai līdz gada beigām atteiktos no 90% Krievijas eksportētās naftas. Kāda būs embargo ietekme un ko vēl Eiropa var darīt, lai sodītu Krieviju par tās zvērībām Ukrainā – par to žurnāliste Olga Dragiļeva piektdien, 3.jūnijā, pulksten 12 raidījumā "Kāpēc" diskutēja ar Ministru prezidenta parlamentāro sekretāri Eviku Siliņu (JV), stratēģiskās komunikācijas eksperti Elīnu Langi-Ionatamišvili, enerģētikas ekspertu Juri Ozoliņu, Ģeopolitikas pētījumu centra direktoru, Rīgas Stradiņa universitātes docentu Māri Andžānu, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāju Mariju Golubevu (A/P) un "Delfi" Ārzemju ziņu nodaļas žurnālistu Tomu Ģiguli.

Eiropas Savienība (ES) piektdien oficiāli apstiprinājusi sesto sankciju paketi pret Krieviju, lai sodītu par tās iebrukumu Ukrainā un atņemtu tai nozīmīgu finansējuma avotu, taču šie lēmumi nenāk viegli. Visatklātāk šķēršļus sankcijām liek Krievijas diktatora Vladimira Putina drauga Viktora Orbāna vadītā Ungārija – tās iebildumu dēļ Krievijas naftas importa aizliegums attieksies uz tankkuģiem, taču šajā aizliegumā netika iekļauts naftas imports pa cauruļvadiem.

Ungārija bloķēja jauno ES sankciju pret Krieviju apstiprināšanu, pieprasot tās neattiecināt uz Krievu pareizticīgās baznīcas patriarhu Kirilu, kurš ir Putina piekritējs un izteicis atbalstu Putina sāktajam karam Ukrainā.

Jaunās sankcijas paredz arī atslēgt Krievijas lielāko banku "Sberbank" no starptautiskās maksājumu informācijas nodošanas sistēmas SWIFT, bloķēt vēl trīs Krievijas valsts raidorganizāciju saturu, kā arī papildināt sankciju sarakstu ar jaunām personām.

Kādas būs sekas naftas produktu embargo un vai kādreiz varam gaidīt arī Krievijas gāzes embargo, un vai Eiropas politiķi var ietekmēt Krievijai simpatizējošo valstu pozīciju – par to diskutējām raidījumā.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!