Vai Saeima pieņems Civilās savienības likumu un vai pieņemtais regulējums atrisinās lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) problēmas, uz kurām norādījusi Satversmes tiesa? Par to raidījumā "Kāpēc" žurnāliste Olga Dragiļeva sarunājās ar Tieslietu ministrijas parlamentāro sekretāri Ilonu Kronbergu, rakstnieci un publicisti Ilzi Jansoni, kura patlaban tiesājas par savas ģimenes atzīšanu, kā arī ar Saeimas deputātiem Jāni Iesalnieku (NA), Inesi Voiku (A/P) un Edgaru Tavaru (ZZS).

Partnerattiecību regulējums līdz izskatīšanai pēc būtības Saeimā nokļuvis pirmo reizi un pirmo reizi arī atbalstīts pirmajā lasījumā 31. martā.

Latvija ir viena no sešām Eiropas Savienības valstīm, kurās viendzimuma attiecības reģistrēt nav iespējams. Līdz šim vairākkārtēji mēģinājumi šādu regulējumu ieviest bijuši neveiksmīgi, jo pret to iebildušas konservatīvas organizācijas un politiķi, kuri uzskata, ka LGBT ģimeņu atzīšana apdraud tradicionālas vērtības.

Civilās savienības likumprojektu sagatavojusi Tieslietu ministrija, pildot Satversmes tiesas spriedumu. Vai tiesas spriedumu pildīs arī Saeima un kādas sekas būs, ja Civilās savienības likumprojekts netiks pieņemts – par to runāsim raidījumā.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!