Latvijā "problēmbērniem" un viņu ģimenēm atbalsts nav pieejams, bet institūcijās un sabiedrībā valda vienaldzīga, noraidoša attieksme un izpratnes trūkums – tā secinājusi Valsts kontrole. Jaunieši vai bērni smēķē, dzer un pārkāpj noteikumus, bet sistēma viņus par to soda, pat neiedziļinoties apstākļos, kas šādu rīcību izraisa. Kāpēc valstī un pašvaldībās gadiem ilgi paši neaizsargātākie sabiedrības locekļi tiek pamesti novārtā? Par to piektdien, 21. oktobrī, pulksten 12 diskutēsim raidījumā "Kāpēc" ar žurnālisti Olgu Dragiļevu.

Raidījumā piedalījās Valsts kontroles padomes locekle Maija Āboliņa, bērnu psihiatrs, Bērnu Klīniskās universitātes slimnīvas (BKUS) Bērnu psihiatrijas klīnikas vadītājs Ņikita Bezborodovs, biedrības “Resiliences centrs” valdes loceklis Kārlis Mednieks, Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Diāna Jakaite un Latvijas Pašvaldību savienības padomniece juridiskajos jautājumos Kristīne Kinča.

Par problēmbērniem visbiežāk dēvē bērnus, kuriem raksturīgas saskarsmes grūtības   un uzvedības traucējumi - destruktīva rīcība, agresija, noteikumu pārkāpšana un nepakļaušanās. Šāda uzvedība ļoti bieži ir saistīta ar ārējiem apstākļiem - ja ģimenē vai skolā bērns atrodas nedrošā vidē, piedzīvo traumas, vardarbību; viņa vajadzības un intereses palikušas novārtā. 

Valsts kontroles aplēses liecina, ka Latvijā ir vairāk nekā 10 000 problēmbērnu, bet katram ceturtajam bērnam vai jaunietim ir risks par tādu kļūt. Pašvaldības par lielāko daļu šo bērnu uzzuna tikai tad, kad viņi jau pastrādājuši vairākus administratīvos pārkāpumus vai pat noziegumus. 

Tā vietā, lai laikus sniegtu atbalstu ģimenēm un novērstu cēloņus bērna uzvedības problēmām, sistēma deviņos gadījumos no desmit nodarbojas ar problēmbērnu sodīšanu, revīzijā secinājusi Valsts kontrole. 

Kāpēc šī pieeja un izpratne par problēmbērniem jau gadiem nemainās un ko darīt, lai tas tomēr notiktu – skatieties raidījumā. 

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!