Jau pusotru gadu trīs Latvijas novados Baltkrievijas pierobežā izsludināta ārkārtējā situācija nelegālo migrantu krīzes dēļ, un valdība šo statusu plāno pagarināt jau sesto reizi. Vienlaikus tiek gatavoti grozījumi Valsts robežsardzes likumā, lai noteiktu situācijas, kurās robežsargiem ir tiesības lietot spēku pret cilvēkiem, kas mēģina nelegāli šķērsot mūsu valsts robežu. Par cilvēku tiesībām uz patvērumu un par valsts drošības interesēm skatieties "DelfiTV" raidījumā "Kāpēc" ar žurnālisti Olgu Dragiļevu.

Raidījumā piedalījās "Amnesty International" Eiropas reģionālā biroja direktors Nils Muižnieks, Valsts Robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts, biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” projektu vadītāja Ieva Raubiško un Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Jānis Dombrava (NA).

Migrācijas krīze ir Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko mērķtiecīgas rīcības sekas – 2021. gada jūnijā, atbildot uz Rietumvalstu sankcijām, kas Baltkrievijai tika piemērotas par cilvēktiesību un starptautisko tiesību pārkāpumiem, Lukašenko ieveda valstī cilvēkus no Irākas, Sīrijas, Afganistānas un citām valstīm, un tos virzīja Eiropas Savienības robežas virzienā. Vispirms uz Lietuvu, pēc tam augustā – arī uz Poliju un Latviju.

Eiropas Savienība šādu rīcību raksturo kā hibrīdkara izvēršanu, bet Baltkrievijas kaimiņvalstis izsludināja ārkārtas stāvokli, robežu ar Baltkrieviju slēdza un sāka uz tās būvēt žogus.

Uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju ārkārtējā situācija izsludināta 2021. gada augustā un kopš tā laika pagarināta jau piecas reizes. Tā ļauj nepieņemt patvēruma pieteikumus no migrantiem un atraidīt viņus atpakaļ, taču Baltkrievijas robežsargi cilvēkus atkal dzen Latvijas robežas virzienā.

Situācija uz robežas ir mainīga un kopš šā gada augusta migrantu skaits atkal pieaudzis. Aukstuma dēļ situācija uz robežas saasinās, migranti ziemā nonāk dzīvībai bīstamos apstākļos, un pērn decembrī Rēzeknes slimnīcā viens no cilvēkiem, kurš bija guvis smagus apsaldējumus, nomira.

Latvija gatavojas ārkārtas situāciju pagarināt jau sesto reizi, vienlaikus piedāvājot grozīt Valsts robežsardzes likumu, kas skaidrāk noteiktu robežsargu tiesības pielietot fizisku spēku un speciālos līdzekļus nelegālo imigrantu plūsmas apturēšanā.

Cik ilgi atraidīsim Baltkrievijas slazdā nonākušos bēgļus un vai piedāvātie likuma grozījumi nav pretrunā starptautiskajām saistībām, kuras uzņēmusies Latvija – skatieties raidījumā.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!