Ziemu mēs pārlaidīsim bez problēmām, augstos rēķinus valdība kompensēs, palielināsim pabalstus trūcīgajiem, atradīsies arī nauda valsts drošības stiprināšanai, un tam visam pa virsu - vēl samazināsim nodokļus. Tāds iespaids varētu rasties cilvēkam, kurš informāciju par situāciju Latvijā gūst tikai lasot partiju vēlēšanu programmas. Kaut mediji šīs programmas analizē, piedāvā "pielaikot partiju" un intervē pašus politiķus, vēlētājam un vērotājam no malas "zemūdens akmeņi" var palikt nepamanīti. Tādēļ pulksten 12 raidījumā "Kāpēc" Olga Dragiļeva kopā ar ekspertiem, kuri programmas analizējuši padziļināti, vēlreiz pievēršas partiju solījumiem.

Diskusijā piedalīties šoreiz aicināti analītiķi, kuri partiju 14. Saeimas vēlēšanu programmas analizējuši padziļināti - vai nu patstāvīgi, vai arī "Delfi" projekta "Sasodīti sasolīts" ietvaros. Partiju programmas un solījumi ir vērtējami gan ideoloģiski - vai tie ir kreisi vai labēji, liberāli vai uz "stingro roku" vērsti -, gan pēc tā, cik solījumi ir izpildāmi - vai ideja nav skaista, bet nesasniedzama, vai ir izsekojama cēloņsakarība - darīsim vienu, tādēļ notiks arī otrs? Bieži vien sasolīt tiešām var sasodīti daudz, bet, nonākot pie varas, partijām beidzot jāatklāj savas patiesās prioritātes izvēloties starp pretrunīgiem solījumiem.

Tādēļ šoreiz diskusijā piedalās cilvēki, kuri politikai seko gan savas profesionālās darbības, gan personīgo interešu vadīti - uzņēmējs un ekonomists Ģirts Rungainis, Latvijas Transatlantiskās organizācijas ģenerālsekretāre un Latvijas Universitātes lektore Sigita Struberga, zvērināts advokāts Lauris Liepa, nodibinājuma "Iespējamā misija" vadītāja Ramona Urtāne un biedrības "Latvijas Samariešu apvienība" direktors Andris Bērziņš.

14. Saeimas vēlēšanas notiks sestdien, 1. oktobrī. Katrai partijai Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) bija jāiesniedz līdz 4000 zīmes garas vēlēšanu programmas, kuras publicētas CVK interneta vietnē bet atsevišķi politiskie spēki savās interneta vietnēs publicējuši arī izvērstākas programmas.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!