"Mums šodien jāpieņem fakts, ka atšķirībā no šaha šajā cīņā nav neizšķirta rezultāta. Uzvaram vai nu mēs vai Putins," raidījumā "Kāpēc" norādīja Krievijas opozīcijas politiķis, Pretkara komitejas dibinātājs Garijs Kasparovs.

"Gana stingrais sankciju režīms, ko pasaule ieviesusi, nav mērķēts uz Krievijas agresijas Ukrainā pārtraukšanu, bet gan uz režīma maiņu Krievijā. Šim karam jāsagrauj Putina režīms, ja gribam dzīvot mierā. Kamēr Putins ir Kremlī, miera nekad nebūs. Domāju, ka Latvijā un pārējās Baltijas valstīs to saprot labāk nekā citur," secināja Kasparovs.

Kasparovs norādīja, ka režīma maiņa Krievijā ir pilnīgi iespējama: "Tāpēc vajadzīgs konkrēts mērķis, un, manuprāt, tas ir sasniedzams, ja blokāde būs pilnīga – finansiāla, ekonomiska un tehnoloģiska. Saglabājot sankciju režīmu, Putina režīms ātri vien bankrotēs. Un es nesaprotu, kāda būs motivācija karavīriem, policijai, drošības dienestiem, propagandistiem strādāt režīma labā, kas nespēj nodrošināt viņu labklājību kā iepriekš."

"Mēs zinām no PSRS laikiem, ka ledusskapis uzvar televizoru. Kad sankciju dēļ kļūs pavisam slikti, domāju, ka Putinu vairs nekāds OMON [Īpašu uzdevumu milicijas vienība] neglābs. Pirmkārt, OMON nebūs, ko maksāt. Otrkārt, kā zināms, šobrīd OMON likvidē Ukrainā. Pieņemu, ka sociālekonomiskas un tīri matemātiskas situācijas izmaiņas ielās var ļoti ātri atņemt omoniešiem vēlmi rīkoties tā, kā viņi rīkojas tagad," pauda Krievijas opozīcijas politiķis.

Viņš vērtēja, ka OMON iesaiste pretkara protestu apspiešanā var apsīkt: "Tagad viņu ir daudz, cilvēku ielās vēl nav tik daudz, cilvēki nepretojas, viņus var sist un arestēt, un tev par to nekas nebūs, turklāt maksās prēmiju. Bet, ja prēmiju nemaksā, un uz ielas vairs nav 10 000 inteliģentu, bet gan miljons niknu strādnieku, pieņemu, ka OMON tad tur vairs ar uguni nevarēs atrast. Domāju, ka tad galvenais būs ātrāk noraut uzplečus un noslēpt savu formastērpu."

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Intervijas ierakstu, tāpat kā citus "Kāpēc" raidījumus, iespējams noklausīties arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!