Ja demokrātiskie Rietumi darīs visu, lai nenonāktu līdz militāram konfliktam un eskalācijai ar atomieročiem, Krievijas attieksme un loģika ir pilnīgi pretēja, raidījumā "Kāpēc" ar žurnālisti Olgu Dragiļevu pauda stratēģiskās komunikācijas pētniece Elīna Lange-Ionatamišvili. Savukārt Rīgas Tehniskās universitātes Aizsardzības un militāro tehnoloģiju pētījumu centra vadītājs Juris Ķiploks uzskata, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina liktenis jau ir skaidrs, bet jautājums ir – kas notiks ar Eiropu.

Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Mārtiņš Vargulis norādīja, ka pasaulei, kas domā 21. gadsimta kategorijās, Putina rīcību grūti raksturot kā racionālu, taču viņa imperiālistiskā runa liecina, ka Krievijas līderis domā 19. gadsimta kategorijās. Tajās valsts teritorijas un intereses izriet no ģeopolitiskās kartes un savas interešu zonas pilnveidošana un veicināšana tiek īstenota, ievedot karaspēku un tankus.

Jautājums par Putina racionalitāti skar arī kodolieročus. "Vai mēs tiešām izslēdzam, ka [Putinam] nenotrīc roka un netiek pielietoti kodolieroči, kas var konfliktu eskalēt līdz pat stratēģiskai katastrofai?" retoriski vaicāja Vargulis. Viņš paskaidroja, ka kodolieroči ir ne tikai stratēģiski, bet arī taktiski – konkrēti ieroči var radīt noteikta apjoma vai mēroga sekas, kas var skart pilsētu, valsti vai reģionu, taču jāņem vērā, ka šādu ieroču pielietošana automātiski nozīmē plaša mēroga eskalāciju, jo pretējā puse - šajā gadījumā NATO - noteikti reaģētu, un tas potenciāli konfliktu var novest līdz lielai, ģeopolitiskai pasaules katastrofai.

Arī Lange-Ionatamišvili piekrita, ka, runājot par Putinu un Krieviju, kodolkara iespēju nevar izslēgt – viņa atgādināja, ka Putins jau sen apgalvojis, ka "viņa mapītē ir visi scenāriji, vajadzīgie lēmumi jau ir iepriekš saskaņoti un pieņemti, atliek tikai tos īstenot."

Savukārt Ķiploks vērtēja, ka Putins vēlas atkārtot citu asinskāru pasaules līderu rakstītus scenārijus. "Lasiet, ko saka klasiķi, lasiet "Mein Kampf" - tur viss ir uzrakstīts! Viņš darbojas tieši pēc tā paša scenārija, kas tur ir uzrakstīts priekšā, tur nekā jauna nav," uzskata Ķiploks.

"Saprotiet vienu – viņš grib ieiet vēsturē. Viņa izpratnē "ieiet vēsturē" nozīmē radīt maksimāli lielu līķu kalnu, un viņam ir vienalga – tie ir krievi, ukraiņi, baltkrievi, latvieši vai lietuvieši, - bet kalnam ir jābūt pietiekami augstam, lai viņš tur augšā gozētos. Es domāju, ka jūs saprotat - vairāk vai mazāk ar viņu ir cauri. Mums jau vairs nav jāspriež, kas notiks Ukrainā. Tas būs Krievijas zaudējums. Vai tas notiks pēc mēneša vai pēc gada - tas ir viņa zaudējums, tas būs pazemojums, sasista sile, sagrauta ekonomika. Tas ir viss. Šajā gadījumā jautājums ir viens: tas, ka ar Krieviju ir cauri, viennozīmīgi, bet kas notiks ar Eiropas Savienību?" sprieda Ķiploks.

Raidījuma pilnu ierakstu skatieties šeit.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!