Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) gatavs novākt uzlīmes no "dabisko ģimeņu" kampaņas autobusiem, ja līdz svētdienai kampaņas organizatori neizpildīs tiem uzlikto pienākumu un uzlīmes nenoņems paši, piektdien "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" žurnālistei Olgai Dragiļevai pauda KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

KNAB patlaban ierosinājis divus administratīvā pārkāpuma procesus saistībā ar biedrības "Latvija Pirmā" iespējamiem pārkāpumiem saistībā ar Liepājas autobusa parka autobusiem izvietotās aģitācijas atbilstību likuma prasībām. Biedrība aģitācijas materiālos nav norādījusi aģitācijas apmaksātāju, nav iesniegusi KNAB paziņojumu par aģitācijas materiālu izvietošanu, kā arī pārsniegusi likumā noteikto maksimālo summu, kas paredzēta izdevumiem šāda veida aģitācijai.

Iesaistītās personas ir bijušas sniegt paskaidrojumus KNAB, saņēmušas brīdinājumus par to, ka ir izdarīts pārkāpums, un Administratīvā procesa likuma ietvaros ir noteikts termiņš, kad šis pārkāpums ir jānovērš - tas ir svētdienas vakars, pastāstīja Straume.

“Nākamnedēļ jābūt rezultātam – ja kampaņas organizētāji nepakļausies, tad mums būs jārīkojas. Kā rīkoties – vēl domājam,” sacīja Straume. Viņš piebilda, ka, iespējams, nāksies iesaistīt Valsts policiju, vai, ja kampaņas rīkotāji labprātīgi uzlīmes nenovāks, KNAB varētu rīkoties līdzīgi kā pirms četriem gadiem, kad Spīķeros politiķa Nila Ušakova plakātu novāca privāts uzņēmums KNAB uzdevumā.

Straume norādīja, ka, pēc ekspertu domām, kampaņa, kurā priekšvēlēšanu laikā aktīvi piedalās arī politiķis Ainars Šlesers, jāvērtē pēc likuma "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" normām. “Es tam pilnībā nevēlos piekrist - no sāna skatoties, tā ir vistīrākā aģitācija, jo ir priekšvēlēšanu periods šobrīd. Tā ir tīrākā politiskā aģitācija,” uzsvēra KNAB priekšnieks.

Šobrīd KNAB vēl tiek vērtēti arī “bezmaksas” koncerti “Gaisma krīt”, ar kuriem kopā Latviju apceļo arī Šlesers. “Viens ir tas, ka tie, kuri koncertē, saka, ka tas ir par brīvu, bet, lai to nodrošinātu – skatuve, instrumenti, elektrība, viss pārējais – tiek tērēti finanšu līdzekļi, un tie ir jāuzskaita,” norādīja Straume. Iztērētajam naudas apjomam ir noteikti griesti gan tad, ja tiek aģitēts par kādu politisko spēku pirms vēlēšanām, gan arī aģitējot par kādām likumu iniciatīvām.

“Šajā gadījumā pasākumu organziatoriem bija pienākums iesniegt KNAB informāciju, pirms vispār tas sākās, ka šāda kampaņa tiks veikta, cik tiks tērēti līdzekļi utt., un tas nav izdarīts,” skaidroja Straume un piebilda - nav izslēgts, ka šīs kampaņas tēriņi tiks iekļauti priekšvēlēšanu izdevumos.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!