Sociālajā jomā ir cilvēkresursu krīze, jo pietrūkst speciālistu, raidījumā "Kāpēc" sacīja Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Diāna Jakaite. Viņa to skaidroja gan ar atalgojumu, kas būtu jāpalielina, gan arī ar to, ka šis darbs ir smags.

Lai strādātu sociālajā dienestā, ir jāatbilst prasībām, piemēram, izglītības jomā un citām, bet atalgojums ir zem, jāstrādā ar dažādām iedzīvotāju grupām, mājās atnāc pārguris, situāciju iezīmē Jakaite.

Viņa gan norādīja, ka pašlaik tiek strādāts, lai veicinātu profesijas prestižu, jo strādāt sociālajā jomā ir lepnums, devums sabiedrībai. Taču kopumā sociālajā jomā cilvēkresursu ziņā ir krīze,atkārtoti piebilda ierēdne.

Pašlaik ir iecerēts attīstīt jaunu pakalpojumu jauniešiem ar smagām uzvedības problēmām un arī atkarībām, pastāstīja Jakaite. Un tiek strādāts, lai šos speciālistus labi sagatavotu un viņi varētu šādu pakalpojumu sniegt.

Savukārt bērnu psihiatrs, Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu psihiatrijas klīnikas vadītājs Ņikita Bezborodovs piebilda, ka palīdzība jauniešiem ar kompleksiem traucējumiem prasa milzīgus resursus – gan finansiālus, gan arī speciālistus, kuru trūkst.

Bezborodovs sacīja, ka mēs joprojām risinām problēmu, kad tā jau ir radusies, bet daudz lētāk ir novērst to jau preventīvi. Un kamēr vairāk nekoncentrēsimies tieši uz prevenciju, nemainīsim šo sistēmu, vienmēr būs deficīts sociālajā, izglītības un veselības jomā, rezumēja viņš.

Visu raidījumu var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!