"Šie ir absolūti nepieņemami kadri, man riebjas redzēt šo situāciju, bet novelt Rīgas pašvaldības policijas (RPP) neizdarību uz Valsts policiju (VP ) nav pareizi," šādi "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" ar Olgu Dragiļevu iekšlietu ministre Marija Golubeva (A/P) komentēja video no 10. maija pie pieminekļa Pārdaugavā, kur redzams, ka pašvaldības policisti atlaiž jaunieti, kas ietinies Krievijas karogā.

Kaut arī žurnālistiem bija zināms, ka šādi pašvaldības policisti rīkojušies pēc norādēm, kas saņemtas no Valsts policijas darbiniekiem, ministre raidījumā uzsvēra, ka pieprasījusi dažādus datus no VP un viņai neesot informācijas, kas apstiprinātu šādu notikumu gaitu.

Ministre raidījumā “Kāpēc” sacīja, ka ir pieprasīju datus policijai, bet apgalvojumam, ka pavēle nākusi no VP, apstiprinājums nav gūts. “No policijas līdz šim vienmēr esmu dzirdējusi, ka tie bija Rīgas pašvaldības policisti, kas pieļāva šo kļūdu,” viņa sacīja, taču pauda pārliecību – ja tomēr noskaidrosies, ka pavēli devis Valsts policijas darbinieks, viņš zaudēs darbu.

Tiesa, pārdesmit minūtes pēc intervijas VP publicēja preses relīzi, kurā informēja par trīs VP darbinieku atstādināšanu no amata pildīšanas, tostarp apstiprinot, ka RPP neaizturēja jaunieti ar Krievijas karogu, jo VP likusi šo vīrieti atlaist.

Kā skaidro VP, šāds lēmums pieņemts, lai Krievijas atbalstītāju aizturētu brīdī, kad viņš neatrastos cilvēku barā, lai izvairītos no konfrontācijas riskiem. Kaut arī policistu atkāpšanās izraisīja ovācijas pūlī, nedaudz vēlāk jaunietis ar Krievijas karogu tomēr aizturēts.

Policijas izplatītajā paziņojumā piektdien arī uzsvērts, ka gan VP, gan pašvaldības policijas amatpersonas uz vietas nav veikušas dienesta pienākumus profesionāli un nav parūpējušies, lai likumpārkāpumi tiktu nekavējoties novērsti.

Savukārt ministre intervijā norādīja: "Drošības dienesti, izvērtējot policijas darbu šajās dienās, daudz kļūdu tur neredz. Līdz ar to es domāju, ka mums jābūt tomēr pietiekoši objektīviem, ka mūsu sakaitinātās latviešu publikas reakcija - arī mana tajā skaitā, arī man nepatika tas, ko redzēju pie pieminekļa 10.maijā, - ka varbūt tā tomēr nav 100% objektīva patiesība par policijas darbu. Varbūt arī tā var paskatīties uz šo."

Pilnu intervijas ierakstu skatieties šeit.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!