"Cilvēkiem, kas nāk nolikt to ziediņu, ar domu, ka piemin savu vectēvu, ir jāpadomā plašāk. Jāsaprot, ka tas tiks parādīts propagandas kanālos – re kā, mums Latvijā ir baigais atbalsts!" tā raidījumā "Kāpēc" izteicās Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks, jautāts par 9. maija atzīmēšanu pie tā sauktā Uzvaras pieminekļa. Policijas priekšnieks atgādināja, ka vectēvu var pieminēt arī citos veidos, bet pie pieminekļa neviens Otrajā pasaulē kritušais apglabāts nav. Arī Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (JV) pievienojās atziņai, ka "ja kāds grib pieminēt savu vecvectēvu, to var darīt dažādos veidos, bet varbūt bez dejām, bez svētkiem".

Jau vēstīts, ka Saeima 9. maiju noteikusi par Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienu, aizliegusi šajā dienā lietot pirotehniku kā arī rīkot publiskus svētku pasākumus. Tāpat liegta sapulču, gājienu un piketu organizēšana tuvāk par 200 metriem no jebkura Latvijas teritorijā esoša padomju armiju vai tās karavīru uzvaru un piemiņu slavinoša pieminekļa.

Ruks raidījumā apstiprināja, ka oficiāli neviens pasākums šogad 9. maijā pie tā sauktā Uzvaras pieminekļa nav pieteikts, bet policija pieļauj, ka būs vērojamas "individuālas vai grupu izpausmes". Tām likumsargi sekojot līdzi un gatavojoties "dažādiem scenārijiem".

"Jāsaprot arī tas, ka nedrīkst jaukt visu vienā putrā. Ko nozīmē svinēšana? Vai aiziet kapu vietā nolikt ziedus ir svinēšana? Tā droši vien ir pieminēšana un to nevienam cilvēkam nedrīkst liegt, vai to ka svecīti mājās aizdedzina, vai tas, ka divi kungi savācās un lieto kaut ko stiprāku – vai tas būtu kaut kas, par ko policijai īpaši jāuztraucas? Es domāju, ka nē!" skaidroja policijas priekšnieks. Viņš atzina, ka individuāla, ne organizēta ziedu nolikšana pie Uzvaras pieminekļa nebūs liegta arī 9. maijā, tomēr pauda cerību, ka "ļoti liela daļa sabiedrības, arī krievvalodīgie izprot, ka šis gads nav tāds kā citi gadi".

Tikmēr Judins aicināja saprast, ka nekāda masveidīga svinēšana Uzvaras parkā šogad nebūs iespējama. "Man gribētos domāt, ka mūsu valstī dzīvo saprātīgi cilvēki, kuri saprot, ka tie, kas kaimiņzemē visu laiku svinēja šos svētkus, tagad slepkavo civiliedzīvotājus. Viņi grib solidarizēties un atbalstīt tos, kas tagad veic agresiju Ukrainā? Pieļauju, ka nē. Ir dažādas iespējas, kā atzīmēt šo dienu, bet noteikti ne pie pieminekļa," teica Judins.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Šī un iepriekšējo raidījumu ieraksti pieejami arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!