"Man nav skaidrs, kāpēc Saeimas pirmajā sēdē savā uzrunā prezidents nenosauca Ministru prezidenta kandidātu," raidījuma "Kāpēc" diskusijā "Vai Kariņa valdība būs?" norādīja bijušais Valsts prezidents (2007-2011) Valdis Zatlers.

Viņš atgādināja, ka saskaņā ar Satversmi valdību veido Valsts prezidenta aicināts Ministru prezidenta amata kandidāts, savukārt valdību veido viņa aicināti ministri, taču šobrīd ir situācija, ka ir Valsts prezidenta pilnvarota persona vest sarunas, nevis veidot valdību.

Tas, viņaprāt, arī atstāj iespaidu uz pašreizējo situāciju valdības veidošanā. "Tad nu mēs šeit esam – sarunas turpinās, bet uz jautājumu, vai tiek veidota valdība, mums ir grūti atbildēt," secināja Zatlers.

Viņš norādīja: "Pie šīm formālajām lietām vajag ļoti pieturēties, jo es neredzu nevienu iemeslu – kad jau bija skaidrs, ka būs trīs partiju koalīcija, ka viņiem ir 54 vairākuma balsis – nenominēt vai aicināt Ministru prezidenta kandidātu. Viņam būtu pilnīgi citas pilnvaras."

"Un tad mēs nerunātu šeit par valdniekiem un pārvaldītājiem, bet runātu konkrēti par valdības veidošanu, jo šobrīd tiešām notiek tikai sarunas. Protams, tās ir pamatā, lai pēc tam veidotu valdību, bet tad process var ieilgt," pauda bijušais Valsts prezidents.

"Tas, ka nenominēja šo kandidātu jau pirmajā sēdē, kad viss bija iespējams, kad bija šis prezidenta vēstījums visiem – gan deputātiem, gan cilvēkiem visā Latvijā, es domāju, ka tas tagad pārvērtīsies par tādu formālu un diezgan vēl neredzamu dienu, kad tas notiks. Un tad varbūt notiks kaut kas ļoti ātri – varbūt, mēs nezinām," vērtēja Zatlers.

"Šādi notiek pirmo reizi," uzsvēra Zatlers, norādot, ka viņam bijis tas gods nominēt Valdi Dombrovski pirmajā jaunievēlētā Saeimas sasaukuma sēdē. Eksprezidents arī atgādināja, ka pēc iepriekšējām Saeimas vēlēšanām tika nominēti trīs valdības veidotāji. "Neskatoties uz to, nevis teikt – kādam es uzdodu vadīt sarunas... Valdības veidošana, protams, ir saruna vešana, bet tas ir pavisam cits mandāts," secināja Zatlers.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:


.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!