"Es domāju, ka šī cīņa šajā Saeimā beigsies, acīmredzams ir pārsvars konkrētajām likumprojektam un tas, visticamāk, tiks atbalstīts," raidījumā "Kāpēc" sacīja Saeimas deputāts Edgars Tavars, komentējot Civilās savienības likumu.

Politiķis gan uzsvēra, ka pats šo Civilās savienības likumprojektu neatbalsta: "Man apstākļi nav mainījušies, lai es mainītu savu viedokli vai lēmumu, es uzskatu, ka Satversmes tiesas (ST) lēmumu varējām izpildīt, grozot citus likumus. Šo likumu es neatbalstu."

"Nav runas, ka kāds gribētu sabotēt ST lēmumu, nebūt nē," piebilda Tavars. Viņaprāt, Saeimā nav tādu deputātu, kuri gribētu sabotēt ST spriedumus, neatkarīgi no ideoloģijas - konservatīvi vai liberāli. Taču jautājums ir par to, kā tas lēmums tiek izpildīts, norādīja politiķis.

Savukārt parlamentāriete Inese Voika (A/P) diskusijā norādīja, ka politiķi varēs būt savās ideoloģiskajās nišās pēc tam, kad tiks atrisināts šis tiesiskais jautājums. "Nobalsojam par šo likumu un turpinām savas ideoloģiskās cīņās," kolēģus Saeimā mudināja Voika.

Jau ziņots, ka Civilās savienības likumprojektu Tieslietu ministrija (TM) sagatavojusi, reaģējot uz ST 2020.gada spriedumu bērna dzimšanas atvaļinājumu lietā, ar kuru tiesa atzina, ka Satversme uzliek likumdevējam pienākumu nodrošināt viendzimuma ģimeņu juridisko aizsardzību, tostarp arī pienākumu nodrošināt iespēju juridiski nostiprināt savas attiecības un tikt valsts atzītām par ģimeni.

Civilās savienības likumprojektā norādīts, ka tā mērķis būs nodrošināt personu, kuras noslēdz civilo savienību, personisko un mantisko tiesību aizsardzību. Likumā paredzēts noteikt kārtību, kādā noslēdz un izbeidz civilo savienību un tās pušu personiskās un mantiskās attiecības.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!