Pirmās Rietumvalstu ieviesto sankciju sekas Krievijas iedzīvotāji izjūt jau tagad – rubļa vērtība krīt, cenas ceļas. Taču jau tuvāko nedēļu vai mēnešu laikā sekos arī bezdarba pieaugums, preču deficīts veikalos un Krievijas valūta ar lielu varbūtību kļūs par "koka rubli", raidījumā "Kāpēc" uzskaitīja Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) vadītāja Inna Šteinbuka. Krievijas ekonomika principā atgriezīsies Padomju laikā un "parastie cilvēki" no tā cietīs, taču viņa uzskata, ka agresīvo valsts līderi Vladimiru Putinu tās visdrīzāk neapturēs.

Kā vienu no piemēriem, kas liecina par tūlītējām izmaiņām, Šteinbuka minēja zāļu tirdzniecību. Šajā jomā sankcijas nav noteiktas, bet visi darījumi ar Krievijas bankām ir ļoti apgrūtināti, jo bankas nedod garantijas, valda nedrošība, daļa banku tiek atslēgtas no SWIFT un tā tālāk.

"Jau tagad redzam, ka Krievijā pieaug medikamentu cenas, pieaug pārtikas cenas, pieaug arī citu preču cenas. Domāju, ka daudzi cilvēki vēl nevar apzināties, cik lielā mērā sankcijas ietekmēs viņu dzīvi," raidījumā Sacīja Šteinbuka.

No Krievijas tirgus jau tagad aiziet lieli investori un dažādi lieli zīmoli, piemēram, "IKEA" un "H&M". Iesākumā tas izraisa cenu kāpumu un deficītu, bet jau drīzumā tam sekos bezdarbs, jo, slēdzot lielus uzņēmumus, saruks arī darbavietu skaits. Apstāsies arī būvniecība, jo kredīti kļūs ļoti dārgi.

Krievijas budžetu lielā mērā veido ienākumi no naftas un gāzes, bet ar sankcijām enerģētikas jomā Rietumvalstis līdz šim ir bijušas piesardzīgas. Neskatoties uz to, Krievija tik un tā ir spiesta savu naftu pārdot par ievērojami zemāku cenu nekā citu valstu piegādātāji, jo darījumi ar Krievijas naftas piegādātājiem un tirgotājiem ir riskanti un bankas tiem nesniedz garantijas. Ja Rietumi ieviesīs papildus sankcijas arī enerģētikas jomā, Krievijas ienākumu avots samazināsies vēl vairāk, skaidro Šteinbuka.

"Sankcijas ir ļoti nežēlīgas. Tās noteikti padarīs Krievijas ekonomiku ļoti, ļoti izolētu, tai nebūs iespēju tehnoloģiski attīstīties. Un es nemaz nerunāju par personīgām sankcijām oligarhiem, bet tiem noteikti nebūs jānakšņo patversmē un viņam būs ko ēst, tā ka par viņiem es vismazāk pārdzīvoju. Parastie iedzīvotāji sankcijas noteikti izjutīs pilnā mērā tuvāko nedēļu vai mēnešu laikā," Šteinbuka prognozē.

Tiesa, FDP vadītāja ir skeptiska, ka sankcijas piespiedīs Putinu apturēt karadarbību: "Putins nenodarbojas ar šantāžu. Es personīgi ticu, ka viņa draudi, tajā skaitā kodoldraudi, nav vienkārši šantāža. Tas ir ļoti naivi domāt, ka ekonomiskās sankcijas apturēs viņa domugājienu un rīcību. Viņam nepieciešama uzvara par katru cenu."

Bijušais NBS komandieris Juris Maklakovs gan iebilda, ka, lai arī Krievijas tauta ir ļoti pacietīga, kompleksas sankcijas ir jāievieš, jo tās rada spiedienu uz politisko eliti un var veicināt tās šķelšanos.

Politikas zinātnes doktors Mārtiņš Hiršs norādīja, ka starp Eiropu un Krieviju nolaižas jauns "dzelzs priekškars", izolējot Krieviju, lai pat propagandas sazombētie iedzīvotāji jūt, ka pasaule, kurā viņi dzīvo, Putina politikas dēļ vairs nav tā pati.

Tiesa, viņš piebilda, ka ar politiskās un ekonomiskās elites šķelšanos vien Putinu gāzt nevarēs, kamēr vien armija un drošības spēki būs Putina pusē. Krievijas prezidents pēdējos 20 gados ir daudz darījis, lai dehumanizētu drošības dienestu darbiniekus un visi protesti tiek brutāli apspiesti.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Raidījuma ieraksts pieejams arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!