"Cerēt, ka tiesu vara arestēs Putinu – tas tā nenotiek," tā raidījumā "Kāpēc" politikas zinātnes doktors Mārtiņš Hiršs izteicās par Hāgas Starptautiskajā krimināltiesā (SKT) uzsākto izmeklēšanu par Krievijas iespējamajiem kara noziegumiem Ukrainā. Viņš vairāku valstu, tostarp Latvijas, atbalstīto izmeklēšanu vērtēja kā drīzāk simbolisku žestu. Savukārt Valsts prezidenta padomniece Ieva Ilvesa norādīja, ka šīs prasības mērķis ir likt komandķēdē zemāk esošiem cilvēkiem saprast, ka Putins pie varas nebūs mūžīgi, cerībā, ka viņi ierobežos savu rīcību. "Katra dzīvība izglābta ir panākums," viņa norādīja.

Jau vēstīts, ka SKT sākusi aktīvu izmeklēšanu par iespējamiem kara noziegumiem Ukrainā, kas kopš 24.februāra pakļauta pilna mēroga Krievijas uzbrukumam, un tiesas izmeklētāju grupa devusies uz Ukrainu. Izmeklēšanu atbalstījušas jau 39 valstis. Krievijai tiek pārmesta gan tīša civiliedzīvotāju nogalināšana, gan aizliegtu ieroču veidu izmantošana un citi noziegumi.

Runājot par paredzamā tiesas procesa nozīmi, Hiršs raidījumā "Kāpēc" to vērtēja kā vairāk simbolisku žestu. "Mēs viņus varam tiesāt, bet cietumā viņi brīvprātīgi nedosies. Kopš Otrā pasaules kara starptautiskā sabiedrība ir centusies radīt precedentu, ka mēs tiesājam agresīva kara sācējus. Nacistiskā Vācija, pēc tam [Dienvidslāvijas līderis Slobodans red.] Miloševičs un citi, bet kamēr Putina režīms nesabrūk, un Putins un viņa elite nav spiesti bēgt no Krievijas, tas neko nemainīs, tas ir tāds simbolisks žests," teica politologs.

Starptautisko tiesību eksperte Ieva Miļūna gan norādīja, ka kara noziegumos apsūdzēto loks varētu ietvert ne tikai Krievijas prezidentu, bet arī citus politiskos un militāros līderus, tostarp Krievijas Valsts Domes deputātus, kuri ar saviem balsojumiem atbalstījuši Putina režīma noziegumus – ja vien viņu vainu iespējams pierādīt.

Bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Juris Maklakovs savukārt pauda, ka nepārprotami vainīgi ir arī bruņoto spēku komandieris un militāro operāciju vadītāji Ukrainā. "Bet, runājot par domes deputātiem, tās ir marionetes, kuras vienkārši atbalsta un parāda, cik "demokrātiska" ir Krievija". Viņš pauda, ka starptautiskā izmeklēšana ir līdzeklis kā potenciālajiem kara noziegumus pastrādātājiem likt aizdomāties un savu darbību iegrožot: "Nepārprotami, viņa netiks pārtraukta, bet jebkurā gadījumā tas pieliks vienu soli uz priekšu attiecībā uz karadarbības pārtraukšanu vai mazināšanu."

Savukārt Ilvesa uzsvēra, ka ir svarīgi "lauzt sistēmu", jo, ja arī paša Putina domas nemainīsim, varētu mazināties komandķēdē zemāk esošu cilvēku ticība, ka Putins pie varas būs mūžīgi. "Tajā brīdī, kad viņi saprot, ka viņi nesīs atbildību un viņiem dzīve vairs nebūs – es nezinu, komandieris droši vien nenometīs ieročus un neies demonstrēt, bet tas, ka katrs individuālā līmenī sāk lemt vismaz nepielietot vardarbību vai sāk sevi ierobežot kaujas laukā – katra dzīvība izglābta ir panākums," viņa pauda.

Raidījuma ierakstu varat noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!