Ukrainas karā pret Krieviju šobrīd ir ļoti kritisks brīdis un tai klājas grūti, jo Ukrainai šobrīd nākas cīnīties divās frontēs – ne tikai, lai atvairītu agresoru, bet arī lai tai netiktu uzspiests pamiers, raidījumā "Kāpēc" žurnālistei Olgai Dragiļevai pauda Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija komandas vadītājs Leonīds Volkovs. Putinam pamiers būtu milzīga uzvara un tā ļautu izvairīties no sakāves.

Putina galvenais stratēģiskais mērķis patlaban ir panākt pamieru par katru cenu, šantažējot Rietumvalstis vispirms ar badu un migrāciju, tagad – ar aukstumu. Viņš lieliski saprot, ka “pamiers” ļaus viņam nostiprināties Ukrainā uz daudziem gadiem un sarežģīs Ukrainas atkarošanu. Krievija anektēs teritorijas, kas būs aiz pamiera līnijas, rusificēs tās, padzīs iedzīvotājus, “izveidos tur baisu un šausmīgu Krieviju”, prognozē Volkovs.

Lai kā Ukraina nebūtu apmācījusi rezervistus, uzņēmusi karavīrus un lai cik tā nebūtu saņēmusi ieroču, atgriezt okupētās teritorijas būs ļoti sarežģīti, jo sabiedrības viedoklis Eiropā būs, ka vājš miers ir labāks par sliktu karu, uzsver viens no Krievijas opozīcijas līderiem.

“Ukrainai būs ļoti grūti ko iesākt ar šo politisko realitāti. Jo, no vienas puses, Ukrainas ekonomika būs šausmīga, jo Ukraina zaudēs milzu teritorijas, rūpnieciskās jaudas, nodokļu bāzi un auglīgās zemes, bet, no otras puses, Eiropas sabiedrības viedoklis būs pavērsts maksimāli pret kara atjaunošanu. Proti, visi Eiropas politiķi aizies pie saviem vēlētājiem un teiks - “esam malači, panācām mieru! Vairs nešauj, Ukrainas bēgļi vairs nav politiska problēma. Gāzes un elektrības cenas sākušas kristies. Lieliski!”” prognozē Volkovs.

Ja ukraiņi centīsies cīnīties par savām zemēm, teritorijas atjaunošanu ar karu, tad Eiropas sabiedrības viedoklis pārstās viņus atbalstīt, un Putins to apzinās, skaidro Volkovs.

Vienlaikus Putinam šis pamiers būs atelpa un iespēja pārformēt visu armiju, ņemot vērā visas 2022. gadā pieļautās kļūdas, un krāt spēkus jaunam karam.

“Viņš tagad ir cietis milzīgu pazemojumu. Viņš lieliski saprot, ka var censties, cik grib, ar propagandu mānīt, ko vien vēlas, bet visi atceras un zina, ka viņš saviem ģenerāļiem solīja parādi trīs dienas pēc kara, bet kura nenotika, utt. Putins, protams, ir gana ļauns, sīkumains un nožēlojams cilvēks. Viņš ir uzkrājis milzu niknumu un nicinājumu, un viņš atriebsies,” uzskata Volkovs.

Ukraina šobrīd objektīvi nevar turpināt karot un dzīvot bez būtiska atbalsta no rietumiem, jo ir iznīcināta liela daļa infrastruktūras, un budžetā nav naudas. Volkovs norāda, ka Rietumu šantažēšana ar aukstumu izskatās iedarbīga - virknē Eiropas valstu arvien biežāk izskan, ka vajadzīgs pamiers, ka jāizmanto rīks, lai liktu Ukrainas prezidentam Volodimiram Zeļenskim piekrist pamieram.

Viņš uzsver, ka Putinam ir milzīgs ietekmes aģentu tīkls: “Ir milzum daudz Putina aģentu un, vai noderīgu idiotu, gan Amerikā, gan Eiropā, visur, kas ar labsirdīgām acīm un saprotošu intonāciju saka, ka, protams, galvenais ir, lai beigtos karš par katru cenu. Ja jāpiekāpjas, tad varam piekāpties. Tas taču ir tikai uz laiku. Toties pārstās šaut, beigsies vardarbība, un mēs nenosalsim.”

“Ukraiņi šobrīd cīnās divās frontēs. No vienas puses atvaira agresoru kara frontē, bet no otras puses viņiem jācīnās, lai viņiem neuzspiestu šo pamieru, lai nebeigtos militārais un ekonomiskais atbalsts Ukrainai. Viņiem šobrīd iet ļoti grūti. Ir ļoti kritisks moments,” uzsver Volkovs.

Pilnu raidījuma ierakstu, kurā Volkovs pauž viedokli par sankcijām, Krimas okupāciju un Putina stratēģiju Ukrainā, skatieties šeit.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!