"Šis ir ļoti personisks datums manai ģimenei, un es savu attieksmi pret 9. maiju nemainīšu. Šajā situācijā, kad mēs runājam par karu Ukrainā, šogad absolūti nav pieņemami kaut ko publiski masveidā organizēt, bet 9. maiju es pieminēšu šoreiz ģimenes apstākļos, tāpēc, ka tas ir saistīts ar cilvēkiem, kas man ir tuvi," raidījumā "Kāpēc" sacīja Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs ("Saskaņa").

"Es joprojām uzskatu, ka fakts, ka nacisms toreiz bija sagrauts – to ir vērts ne tikai pieminēt, bet arī dažreiz nosvinēt. Pateicoties Ukrainas karam, ir aizgājusi pavisam cita galējība – sakot, ka uz tā fona, ko Krievija tagad dara Ukrainā, vairs pat nav tik būtiski tas, ko darīja nacisti. Nē, nacisma sagrāvi ir vērts pieminēt arī ar svētku pasākumiem, kas tagad daudzu gadu garumā tuvākajā nākotnē vairs nebūs iespējams kara dēļ," pauda Ušakovs.

Politiķis skaidroja, ka 9. maija pasākumus 10 gadu laikā izdevies pārveidot par "ģimenes līmeņa" pasākumiem, uz kuriem gājuši cilvēki ar bērniem, un dziedājuši mūziķi, kas tagad Krievijā atzīti par "ārvalstu aģentiem", piemēram, Andrejs Makarevičs un grupa "DDT". Ušakovs norādīja: "Ja Maskavā mēs redzējām absolūti impēriskus pasākumus, pilnīgi militarizētus, un katru gadu tas attīstījās tālāk un tālāk, mēs Rīgā darījām visu precīzi otrādi."

Uz iebildi, ka 9. maija pasākumos Rīgā tikusi pārraidīta tiešraide no militārās parādes Maskavā, Ušakovs atbildēja, ka tā esot bijis līdz 2014. gadam. Tas esot bijis organizēts, lai to varētu skatīties vecākās paaudzes cilvēki, kas nāk pie pieminekļa. Parāde uz ekrāna pēc 2014. gada vairs neesot rādīta, uzsvēra Ušakovs.

Viņš vērtēja, ka tas, kas paveikts ar 9. maija pasākumiem pēdējo 10 gadu laikā, ir tas, ko vajadzējis darīt Latvijas labā: "Mēs minimizējām visu, kas saistīts ar militāro, ar Krievijas un impērijas motīviem, un gribējām organizēt kā citas valstis, ka tā ir skaista piemiņas diena."

Jautājumā par attieksmi pret 9. maija pasākumiem viņš novērojis tendenci, ka tiekot ņemti izņēmumi, un uz to pamata izdarīti globāli secinājumi: "Katru gadu 9. maijā bija daži simti cilvēku, kas uzvedās tā, kā uzvedas parasti jebkuros svētkos. Man arī bija kauns uz viņiem skatīties, ko viņi dara. Un, skatoties uz viņiem, tas tika vispārināts uz visiem pārējiem simtiem tūkstošu, kas piedalījās šajos svētkos."

Ušakovs atzina: "Mēs ļoti labi saprotam, ka tādu pasākumu Latvijā vairs nebūs. Tas vairs nenotiks un tas diemžēl ir fakts."

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!