Kādi un cik dažādi viedokļi Latvijas sabiedrības krievvalodīgajā daļā ir par gaidāmo tā dēvētā "Uzvaras pieminekļa" demontāžu? Vai pieminekļa nojaukšana būs solis saliedētas sabiedrības virzienā, vai tieši pretēji, un kāda ietekme tam būs īstermiņā un ilgtermiņā? Par to pulksten 12 raidījumā "Kāpēc" žurnāliste Olga Dragiļeva runā ar aktīviem Latvijas sabiedrības krievvalodīgas daļas pārstāvjiem, kuru līdzšinējās rīcības ir spektrā no ikgadēju pasākumu organizēšanas pie pieminekļa 9. maijā līdz naudas ziedošanai pieminekļa nojaukšanai.

Raidījumā piedalās juriste, bijusī Jūrmalas domes deputāte un viena no 9. maija gājiena "Nemirstīgais pulks" organizatorēm Elizabete Krivcova (Saskaņa), epidemiologs un aktīvists Ņikita Trojanskis, filozofs Igors Gubenko, kā arī aktīviste, kura ziedojusi naudu pieminekļa nojaukšanai, Marina Burova.

Jau vēstīts, ka Saeima 12. maijā atbalstīja steidzami virzītos likuma grozījumus, ar kuriem atcelti juridiskie šķēršļi Uzvaras parkā esošā padomju pieminekļa nojaukšanai. Dienu vēlāk Rīgas dome, atbalstīja pieminekļa nojaukšanu un uzdeva Rīgas pieminekļu aģentūrai to īstenot. Izskanējis, ka pieminekļa demontāža notiks šogad. Jāpiebilst, ka portālā "Ziedot.lv" jau saziedoti aptuveni 260 000 eiro pieminekļa būvgružu novākšanai.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!