Jau 1. septembrī spēku zaudēs pastāvīgās uzturēšanās atļaujas, kuras izsniegtas bijušajiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri izvēlējušies pieņemt Krievijas pilsonību un palikt uz dzīvi Latvijā. Lai uzturēšanās atļaujas atjaunotu, aptuveni 17 000 cilvēku būs jānokārto valsts valodas prasmju pārbaudījums. Portālā "ManaBalss" savākti vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju paraksti, lai šādus grozījumus Imigrācijas likumā atceltu, un tam par iemeslu ir ne tikai emocionāli apsvērumi, bet arī šaubas, vai tik īsā laikā atbildīgās valsts iestādes šādu darba apjomu spēs organizēt bez aizķeršanās. Kādi izaicinājumi gaidāmi gan valodas pārbaudījumu kārtotājiem, gan to organizētājiem, un vai varam paļauties, ka tiem tiks atrasti risinājumi – par to skatieties raidījumā "Kāpēc" ar žurnālisti Olgu Dragiļevu.

Valodas zināšanu pārbaude būs jākārto visiem pieaugušajiem Krievijas pilsoņiem 15 - 75 gadu vecumā, kuriem pirms Krievijas pilsonības pieņemšanas bijusi Latvijas pilsonība vai kuriem bijis nepilsoņa statuss. Izņēmums būs cilvēki, kuri, piemēram, ieguvuši izglītību latviešu valodā vai kuriem apgūt valodu traucē smagas veselības problēmas.

Ja cilvēks nespēs nokārtot valsts valodas pārbaudījumu, pastāvīgās uzturēšanās atļauju anulēs. Jaunu atļauju varēs prasīt, piemēram, ja Latvijā ir ģimene, augsti kvalificēts darbs, studijas vai cits iemesls. Ja pamatojuma piešķirt uzturēšanās atļauju nebūs, Latviju nāksies pamest.

Petkeviča uzskata, ka grozījumi jāatceļ, jo tie attiecas galvenokārt uz vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuriem gan valodas zināšanas, gan noteiktu ienākumu līmeni pierādīt būs grūti. Tāpat viņa bažījas, ka PMLP un VISC nespēs tikt galā ar šādu papildu darba apjomu. Viņas iesniegtajai iniciatīvai "ManaBalss" portālā nepieciešamos 10 000 parakstu izdevās savākt trīs dienu laikā.

Vai valsts iestāžu kapacitāte ļaus nodrošināt likuma grozījumu prasību izpildi noteiktajā termiņā – diskutēsim raidījumā!

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!