"Bija brīdis, teikšu godīgi, 2010. gads, kad beidzās viena Saeima un sākās jauna – tas bija vienīgais posms, kad es aktīvi piedalījos vēlēšanu kampaņā – ne kā kandidāte, bet aktīviste. Toreiz vēl ticēju, ka "Saskaņai" ir jābūt pārvēlētai – ar domu, ka šī ir vienīgā tāda sociāldemokrātiskā partija, kas varētu saliedēt sabiedrību," raidījumā "Kāpēc" savu kādreizējo sadarbību ar partiju "Saskaņa" skaidroja politiskās partijas "Progresīvie" līdzpriekšsēdētāja Antoņina Ņenaševa.

Viņa pauda, ka toreiz iepazinusi cilvēkus arī no citām partijām – "Sabiedrības citai politikai", "Jaunais laiks", Zatlera Reformu partijas, ar kuru jauniešiem bijusi interesanta sadarbība.

Jautāta par to, vai viņai netraucēja toreizējā "Saskaņas Centra" draudzēšanās un ļoti pozitīvā attieksme pret Krieviju un tās valdošo partiju "Vienotā Krievija", Ņenaševa atbildēja, ka traucēja, tomēr viņa neesot bijusi visam klāt, bet kā jauniete vēlējusies redzēt tos procesus, saprast politiku, jo viņa tajā laikā studējusi politoloģiju.

"Aktīva līdzdalība bija ļoti ierobežotu laiku. Man droši vien vajadzēja to laiku, lai saprastu, kas īsti notiek, lai pēc tam veidotu citu politiku – iet, mācīties tālāk, pēc tam dibināt "Progresīvos"," pauda Ņenaševa, norādot, ka pateicoties parlamentā nostrādātajam gadam kā "Saskaņas Centra" deputāta palīdzei, viņai kļuvis skaidrs, ka šī partija nav īsti sociāldemokrātiska, ka tai nav nākotnes.

Par darbību organizācijā "Patrioti.lv" viņa sacīja: "Tad, kad es dzirdu, ka "Patrioti.lv" ir bijusi "Saskaņas" jauniešu organizācija, manā izpratnē – arī šobrīd, paejot jau 10 gadiem, uzreiz ir asociācijas ar tām Ušakova neskaitāmajām jauniešu kabatas organizācijām, kas gājušas pie pieminekļa, organizējušas vēl kaut ko."

Uz žurnālistes iebildumu, ka arī "Patrioti.lv" ir darījuši to pašu, organizējot piketus ar to pašu vēstījumu, kas bijis "Saskaņai", Ņenaševa iebilda: "Nē, mēs nedarījām to pašu, es to varu simtprocentīgi apgalvot."

Ņenaševa pauda, ka viņa un vēl vairāki jaunieši šajā organizācijā apzināti gājuši prom no sadarbības ar "Saskaņas Centru", arī oficiāli noformējot neatkarību. Veidota "Jauniešu Rīgas dome" ar mērķi izglītot jauniešus, lai tie piedalītos politikā, un tādi jaunieši "Saskaņai" neesot bijuši vajadzīgi, jo "Saskaņai" bijuši vajadzīgi tādi, kas iet organizētajos piketos vai dala bukletus.

Jautāta, vai šobrīd pieļauj, ka viņa kā jauniešu aktīviste un viņas organizācija tolaik varēja būt Krievijas "maigās varas" instruments, Ņenaševa, "smagi domājot", atbildēja, ka līdz tam neesot nonācis, pateicoties "atslēgas cilvēkiem", kas to pamanījuši, kad piedāvāti dažādi sadarbības līgumi vai satikšanās braucieni.

Par viņas tolaik vadītās organizācijas "Patrioti.lv" sadarbību ar Gorčakova fondu – Krievijas ārlietu ministrijas radītu fondu, kas veidots "krievu pasaules" reklamēšanai un ideju izplatīšanai, viņa norādīja: "Ja man tagad kāds pateiktu – sadarboties vai pat sarunāties, man būtu skaidra atbilde. Toreiz man nebija tik skaidras atbildes par to, ka nedrīkst runāt. Man vajadzēja laiku... Es domāju – diezgan ātri – visvairāk droši vien man 2014. gads bija tas brīdis, kad es personīgi sapratu – pavisam visu. Tas gāja caur procesu – vai tad nu nevar būt ne dialoga, ne sarunu? Un tad no 2014. gada bija skaidrs, ka nevar būt ne dialoga, ne sarunu."

Uz atkārtotu jautājumu par izmantošanu kā Krievijas 'maigās varas" instrumentu, Ņenaševa atbildēja, ka organizācijā bijis ļoti daudz dažādu jauniešu, taču kopā ar organizācijas kodolu daudz darīts, lai veicinātu patriotismu krievvalodīgo jauniešu vidū, un ar laiku izbeigtu etnisko balsošanu. Tomēr viņa atzina: "Vai esam izmantoti, vai kādi citi – varbūt. Es nevaru to šobrīd pateikt. Droši vien tas prasa dziļāku analīzi."

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!