Krievijas prezidenta Vladimira Putina elitē nav neviena, kam ir pamats būt apmierinātam ar notiekošo, un "īdēšana ir pamatīga", raidījumā "Kāpēc" žurnālistei Olgai Dragiļevai pauda Krievijas opozīcijas līdera Aleksandra Navaļnija komandas vadītājs Leonīds Volkovs.

“Visi viņa oligarhi zaudēja jahtas, lidmašīnas, daudzus aktīvus, un viņu bizness zaudēja vērtību pārtraukto ekonomisko sakaru dēļ. Putina amatpersonas vairs nevar lutināt sievas un mīļākās. Viņu dzīvesstils tika sagrauts. Viņa ģenerāļi cerēja nedēļu pēc kara sākuma saņemt zvaigznes, medaļas. Cerēja ieiet vēsturē kā uzvaru nesoši ģenerāļi, kas atjaunojuši Padomju varenumu un pievienojuši teritorijas. Rezultātā daži ir krituši, bet daži ieies vēsturē kā kara noziedznieki. Nav neviena, kam ir pamats būt apmierinātam,” rezumē Kremļa opozicionārs.

Tiesa, neviens arī neiestājas pret Putinu, jo cilvēki viņam apkārt dzīvo milzīgās bailēs: “Visi saprot, ka, kādam paužot neapmierinātību, [inde] “Novičok” ir labākais, kas ar viņiem var notikt.”

Šobrīd Putina eliti vēl notur neracionāla, reliģioza ticība tam, ka Putinam veicas un viņš “visu izrullēs”. Ka Putins zina vairāk un ka viņa mapēs ir pareiza informācija, un ka Putinam ir plāns, ko iesākt. Kad šī ticība tiks sagrauta, viņš kritīs ļoti ātri, un šo ticību var sagraut ar nopietniem militāriem panākumiem no Ukrainas puses, atbrīvojot savas teritorijas, skaidro Volkovs.

Volkovam no drošiem avotiem esot zināms, ka Putina elitē rūgst dziļa neapmierinātība: “Ir daudz insaideru, daudzi par to īd. Ir skaidrs, ka visi ļoti baidās, ka daudzus gadus visus sijā. Visiem ir bail un retais publiski pauž neapmierinātību. Taču īdēšana ir pamatīga. Ja viņiem būs nopietni pierādījumi, ka nav nekādas veiksmes un labākas informētības, tad krīze ticībā Putinam var kļūt ļoti strauja. Līdzīgi kā bija Hitlera Vācijā. Nodrillēta analoģija, bet esam spiesti pie tās atgriezties.”

Volkovs arī neizslēdza iespēju, ka varētu būt arī mēģinājumi atbrīvoties no Putina: “Kāpēc gan tā nevarētu būt arī Krievijā? Varu iedomāties, ka tādi būs.”

Pilnu raidījuma ierakstu, kurā Volkovs pauž viedokli par sankcijām, Krimas okupāciju un Putina stratēģiju Ukrainā, skatieties šeit.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!