"Šis kodolreaktors nav Černobiļa – tas ir daudz nocietinātāks ar dzelzsbetonu – gan no iekšējiem potenciālajiem negadījumiem, gan ārējiem uzbrukumiem," raidījumā "Kāpēc" norādīja politikas zinātnes doktors, dezinformācijas pētnieks Mārtiņš Hiršs, vērtējot aizvadītājā naktī notikušo raķešu apšaudi pie Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) un tās teritorijā izcēlušos ugunsgrēku.

Viņš skaidroja, šajā AES ir ietverti dažāda līmeņa drošības pasākumi – arī elektrības piegādes pārtraukuma gadījumam ir rezerves ģeneratori. Tur ir dažādi tehniski risinājumi, kā potenciālu sprādzienu vai incidentu gadījumā novērst kodolkatastrofu, pauda Hiršs.

Eksperts secināja: "Nevajadzētu pārspīlēt kodolkara un kodolkatastrofas draudus – pašlaik pūš rietumu vēji, un, ja kaut kas notiek, tad radioaktīvie mākoņi un pelni iet virsū Krievijai. Tādēļ kaut kāds apzināts, stratēģisks plāns uzspridzināt un iznīcināt kodolreaktoru noteikti nav Krievijas interesēs."

Tomēr viņš atzina: "Karš ir karš – sadursmes notiek visā Ukrainas teritorijā, acīmredzot arī pie kodolobjektiem, kas, protams, nav ideāli, jo var notikt kādi negaidīti un neplānoti negadījumi." Hiršs pieļāva, ka neviens apzināti tieši nešaus pa kodolreaktoru, tādēļ aicināja nesatraukties par iespējamu kodolkatastrofu Eiropā.

Tomēr Valsts prezidenta padomniece informatīvās telpas un digitālās politikas jautājumos Ieva Ilvesa pauda, ka notikušo Zaporižjas AES par nejaušību būtu grūti nosaukt. Viņa pieminēja video no novērošanas kamerām, kurās redzams, ka raķetes līdzās AES bija sistemātiski mērķētas un tas nebija gadījums, kad viena raķete nejauši kļūdījusies.

Tikmēr bijušais NBS komandieris Juris Maklakovs raidījumā norādīja, ka AES viena no nedrošākajām ir dzesēšanas sistēma – pretējā gadījumā process, kas notiek kodolreaktorā, var kļūt nekontrolējams. Arī drauds, ka var iztecēt dzesēšanas ūdens vai izplatīties radioaktīvie putekļi, viņaprāt, ir diezgan liels.

Kā ziņots, Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienesta apakšvienības likvidējušas ugunsgrēku Zaporižjas AES teritorijā, kas izcēlās pēc Krievijas armijas uzbrukuma, un ugunsgrēkā bojāgājušo un cietušo nav, dienests paziņoja vietnē "Telegram".

Zaporižjas AES teritoriju sagrābis Krievijas karaspēks, tomēr energobloki nav bojāti un radiācijas izmaiņas pagaidām nav konstatētas, piektdien paziņojusi Ukrainas Valsts kodolenerģijas regulēšanas inspekcija.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, runājot par Krievijas armijas īstenoto Zaporižjas AES apšaudi un tās dēļ izcēlušos ugunsgrēku, piektdien apsūdzēja Krieviju "kodolterorā" un atzīmēja, ka līdz šim neviena cita valsts nav apšaudījusi atomstaciju energoblokus.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Raidījumu ierakstā iespējams noklausīties arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!