Mariupoli aizstāvošā Ukrainas pulka "Azov" karavīri ļoti labi saprot, ka gūstā viņus Krievijas armja neņems, jo Krievijā viņi jau sen skaitās nacisti – tā raidījumā "Komandcentrs" Zemessardzes štāba virsnieks kapteinis Janis Slaidiņš skaidroja iemeslus, kādēļ Ukrainas spēki jau ilgstoši aplenktajā Mariupolē joprojām turpina pretoties Krievijas agresijai. Viņš arī uzsvēra, ka Mariupolē dislocētie Ukrainas spēki jau gadiem ilgi gatavojušies aplenkumam – to arī pats Slaidiņš novērojis savulaik viesojoties šajā pilsētā.

Slaidiņš pats Mariupolē viesojies 2018. gadā un ticies ar tur izvietoto jūras kājnieku brigādi un pulku "Azov". Šobrīd šie spēki, kā arī dažas nacionālās gvardes vienības un mehanizētā brigāde turpina aizstāvēt pilsētu no Krievijas karaspēka. Jau 2018. gadā esot bijis acīmredzams, ka 'Azov' galvenais uzdevums ir pilsētas aizsardzība, kam tas arī visus šos gadus gatavojies. "Protams, tika veidotas gan munīcijas, gan pārtikas rezerves. Pilsētā ir daudz rūpniecības objektu, kas dod papildus aizsardzību. Un to mēs redzam, ka bez pārapgādes šīs vienības turas," skaidroja Slaidiņš.

Vēl viena būtiska Mariupoles aizstāvju priekšrocība ir milzīgā "Azovstaļ" rūpnīca, kas atrodas pilsētā. "Tā ir kārtīga būve, ko ir ļoti grūti sašaut ar artilēriju vai aviāciju," norādīja kapteinis. Iepriekš izskanējušo, ka Krievija jau pret rūpnīcā esošajiem "Azov" karavīriem varētu būt vērsusi zarīna gāzi, Slaidiņš gan vērtēja kā mazticamu, pieļaujot, ka drīzāk tā varētu būt bijusi fosfora munīcija, kas līdzīgi kā zarīns rada elpceļu bojājumus. Viņa ieskatā ķīmisko ieroču pielietošana "būtu spriedums" pašai Krievijai, jo Rietumiem nāktos nekavējoties uz to reaģēt, tomēr Slaidiņš atzina, ka šādu rīcību nevar izslēgt, jo "kā redzams, no Krievijas varam sagaidīt dajebko".

Viņš arī atzina, ka nesaņemot palīdzību, cerību pilsētu noturēt ir ļoti maz. Lai sniegtu atbalstu Mariupoles aizstāvjiem, Ukrainai būtu jāizveido uzbrukuma grupa ar tankiem, aviāciju un artilēriju, turklāt jāuzņemas ļoti liels risks, jo šī uzbrukuma neveiksmes gadījumā, tas traģiski ietekmētu Ukrainas spēku morāli. "Cik tas ilgi būs, cik lieli ir zaudējumi, cik palikusi pāri munīcija – to mēs varam tikai minēt. Bet kaujas gars ir augsts, jo "Azov" ļoti labi saprot, ka gūstā viņus neviens neņems, jo Krievijā viņi jau sen skaitās nacisti," norādīja NBS pārstāvis Slaidiņš.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

Vai karā ir sākusies jauna fāze? Slaidiņš atzina, ka viennozīmīgi pēc neveiksmīgā uzbrukuma Kijivai, Krievija ir pārgrupējusies , un tagad uzbrukums koncentrējas Harkivas apgabala pilsētas Izjumas virzienā – tās krišana ļautu iebrucējiem izlauzties Ukrainas plašumos, un potenciāli aplenkt valsts austrumos – Kramatorskā un Slovjanskā dislocētos aizstāvjus. Tādēļ arī, ja neskaita aplenkto Mariupoli, Krievijas spēki vairs nemēģina ieņemt lielās pilsētas.

Tikmēr Donbasa frontē, kur Krievijas pusē karo Doņeckas un Luhanskas tā saukto "tautas republiku" spēki, tiem nepietiek spēku izlauzties. Tādēļ tiek mobilizēti vietējie un masveidā dzīti uz fronti, lai uzturētu tajā spriedzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!