Analizējot pēdējo nedēļu Rietumvalstu līderu īpatnējos izteikumus, ka Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu nevajag pazemot, var secināt, ka viņu rīcībā esošā informācija liecina – Ukraina ir tuvu lieliem panākumiem karā, jo "pazemot var tikai ar uzvaru" – to raidījumā "Komandcentrs" pieļāva bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube. Kaut Rietumvalstu līderu nostāju varot saprast kā bažas par stūrī iedzīta Putina vai viņa kliķes neprognozējamo rīcību, Graube uzsvēra, ka tieši Krievijas sagrāve ir tas, uz ko jāvirzās, jo "vēsture mums māca – impērijas, kuras necieš sagrāvi, nekad neapstājas".

"Ja Makrons pasaka, ka Krieviju nevajag pazemot, tas nozīmē, ka Francijas prezidenta vai izlūkdienestu rīcībā, vai situācijas analīzē, viņi vērtē, ka ukraiņi gūs uzvaru. Jo pazemot jau tu vari tikai ar uzvaru. Tā ir mana teorija un es nevēlos attīstīt sazvērestības teoriju, bet tas varētu būt mēģinājums rasts balansu, lai neiedotu Ukrainai tādas jaudas, kas spētu sakaut un Francijas prezidenta vārdiem, pazemot Putinu. Jo tad, no Rietumeiropas viedokļa var rasties neprognozējamas situācijas Putina vai viņa kliķes rīcībā, kā iziet no šī pazemojuma," tā raidījumā teica Graube.

Vienlaikus Graubes vērtējumā, no Latvijas drošības viedokļa vissvarīgākā ir Krievijai noteikto sankciju noturība, tas, lai Rietumvalstu līderi pēc dažiem gadiem atkal necenšas normalizēt ekonomiskās attiecības ar Krieviju, jo tieši sankcijas tai neļaus ātri atjaunot modernāko bruņojuma daļu.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

Ja karam sākoties būtiski pavērsieni nāca stundās, tad tagad analizēt izmaiņas frontē var jau vairāku dienu nogriežņos. Tas nozīmē, ka ierakumu jeb pozīciju karš notiek jau kādu laiku, skaidroja Graube. Viņš norādīja, ka šobrīd iespējami divi scenāriji, par kuriem secinājumus varēs izdarīt jau drīzumā – vai nu Krievijas spēki tik tiešām ir izsīkuši un arī turpmāk notiks lēns artilērijas karš, vai arī tomēr frontes aizmugurē notiek Krievijas spēku pārgrupēšana un savilkšana būtiskākajos frontes sektoros, lai no jauna mēģinātu pārraut ukraiņu aizsardzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!